zaterdag 3 maart

Het verhaal, heel typisch, wordt deze eerste dag vertelt door een man die we zelf niet ontmoet hebben: Co van Kessel. Deze NL begon jaren terug een fietsverhuur bedrijf in Bangkok, nu is het een grote hit. Wij profiteren ervan. Met een groep van zo'n 12 anderen fietsen we 3 uur door de stad, met name door de sloppenwijken.

Deze eerste highlight  wordt deze dag geleid door drie medewerkers, de deelnemers zijn allen NL gasten, om 15.00 u vertrekken we. Pak Soy was the leader of the gang. Hij is 39 jr, woont nu 12 jr in Bangkok. Hij komt van het noorden, zijn moeder stamt van de long-nek stam, vertelde hij trots. Pak is een kleine maar brede gast, had jaren professioneel aan kick- en thaiboksen gedaan. Hij sprak met veel respect over deNL (wereld) kampioenen in die sport en hij kent ze allen goed. Pak Soy voert ons in drie uur tijd door de ontzettend smalle steegjes en sloppenwijken. Door de straatjes van chinatown en langs het verblijf van de koning.

Op veel plaatsen zien we eettentjes op straat

De paden zijn vaak maar 75  cm breed, kom je nog brommertjes tegen ook. De wijken hebben veel te lijden gehad van de overstromingen vorig jaar, de sporen en de resten getuigen er nog van. De helpers Ikk en Whisky (ja echt, zo heet ze) sloten de rij. Het tempo lag laag maar dat was maar goed ook. Veel draaien, keren, drempels etc. Je rijdt dan vlak langs de krotten, de deuren staan er open, bewoners zitten met voeten op straat of in deuropening te eten. Wij zijn een bezienswaardigheid met de fietsen, je ziet er verder ook geen. Een Thai gaat lopen en als hij wat geld heeft koopt hij een brommertje. Die zijn er genoeg.

Het is ongelofelijk hoe blij de mensen zwaaien, hoe vrolijk ze uit hun ogen kijken, ook al hebben ze nauwelijks iets. We ontmoeten drie NL  jongeren, waarvan er eent je bij Fox werkt, de anderen zijn bevriend, samen vieren ze hier vakantie. Na de drie uur durende fietstocht, waarbij we nog twee maal op een krakkemikkig bootje een oversteek maakten op de brede rivier, zit dag 1 er bijna op.

Nu nog wat eten op kan sang road, tip van Tom vd Linden.

Morgen gaan we nog een dag sight seeing doen in Bangkok, tegen de avond gaan we dan al naar een hotel dicht bij luchthaven. Van zondag op maandag vliegen wel al door naar Hanoi.

Ja, het begin is gemaakt, we vervelen ons nog geen moment. Vanmiddag nog getuige geweest hoe een 80 jarige Engelsman door zijn knieen zakte en een hele stalling meenam. Het vrouwtje van de stalling, een koekjesbakker, liet mooie foto s van haar activiteit maken (zie vlgd foto)

H+W