Danique Timmermans sporter van het jaar

 februari 2018

Danique (geheel links) met haar sportvriendinnen

Op 19 januari werden de sportprijzen van de gemeente Hilvarenbeek uitgereikt. In elke categorie waren meerdere genomineerden, waardoor het voor de kandidaten nog even spannend was. De commissie Sportprijzen van de Sportraad maakte zo goed als mogelijk de afwegingen, waarna de winnaars bekend konden worden gemaakt.

In de categorie Sporter won beachvolleybalster Danique Timmermans uit Diessen

Met haar 17 jaar is de Diessense beachvolleybalster Danique Timmermans één van de jongste speelsters op het hoogste niveau in Nederland. Met haar 1.66 m heeft ze daarbij niet direct de lengte dat je haar aan de top van het (beach)volleybal zou zien. Maar toch is zij dé rijzende ster van Volleyballend Nederland, daardoor mag ze zich een jaar lang sporter van de gemeente Hilvarenbeek noemen. ,,Toen ik mezelf op de shortlist van drie genomineerde sporters zag staan, wist ik dat ik 33 procent kans had om te winnen. Daardoor ging ik heel ontspannen naar de prijsuitreiking. Ik heb in mijn sportieve carrière al de nodige prijzen gewonnen: maar nooit in mijn eentje. In de zaal zijn we met een heel team als we winnen en bij het beachvolleybal ben ik er met mijn vaste partner Hannah van Esch. Als je dan je naam hoort noemen als Beekse sporter, is dat toch speciaal.”

Danique komt uit een sportief gezin want ook haar vijf jaar oudere zus Yvette volleybalt op het hoogste niveau in Nederland. ,,Ik kan wel vaststellen dat 2017 voor mij een superjaar was,” blikt Danique terug. Niet alleen omdat ik mijn Havo-diploma behaalde en aan een vervolgstudie begon (HBO laborant). Sportief viel het ook allemaal de goede kant op. Natuurlijk, ik moet er ook veel voor doen. Ontelbaar vele keren naar de training in Werkendam. Vaak direct vanuit school, dan kan ik de trein nemen. Of vanuit Diessen met mijn vader als de vaste chauffeur. Omdat ik zelf nog geen rijbewijs heb ben ik nog erg afhankelijk van anderen.” Maar in Huize Timmermans wordt niet gekeken op een ritje minder of meer.  “Ik was nog maar net zes jaar toen ik begon bij de vereniging VC de Hilver. Op mijn tiende kon ik al hogerop en kwam in Werkendam bij Volte terecht, waar mijn zus ook al speelde.

De successen kwamen pas echt toen ze zich meer op het beachvolleybal ging richten, ook al moest ze daarvoor nóg meer gaan trainen. “Hannah van Esch is nu al vijf jaar mijn vaste partner in het veld en we voelen elkaar werkelijk perfect aan,” legt ze haar succes uit. “Binnen de lijnen gaat het er vooral om dat je de aanval goed op zet en voorsorteert op de beslissende smash. Doordat wij elkaar supergoed aanvoelen, kunnen we erg goed en verzorgd spel afleveren, daar is een groot deel van het succes aan te danken.”  Het resulteerde er onder andere in dat ze al op 13-jarige leeftijd debuteerde in de senioren competitie waar ze aan vijf van de elf eredivisie toernooien deelnam. Aan het begin van het huidige seizoen wist ze zich samen met Hannah te plaatsen voor een toernooi waar ook de professionele Beach volleybalsters deelnamen.

Danique speelde in 2017 enorm veel wedstrijden en de successen werden aan elkaar geregen. Bij het Nederlands Kampioenschap onder 19 jaar ging ze met zilver naar huis, bij het Nederlands Kampioenschap voor senioren in Scheveningen eindigde ze bij de top-25. Om dit te bereiken moet er niet alleen vaak, maar ook enorm hard getraind worden. Dat doet ze onder het toeziend oog van meervoudig Nationaal en Europees Kampioene Debora Kadijk. Naast volleybal-technische trainingen zitten er atletiek, kracht en mentale training in het programma. Daarnaast zijn er diverse trainingsstages, onder andere naar Turkije. Ook voor het aankomend jaar heeft ze de lat weer hoog gelegd. Ze mag bij alle eredivisie toernooien aantreden en ze heeft het doel om eind 2018 bij de beste acht teams van Nederland te horen.

Naast beachvolleybal speelt Danique in de winterperiode ook in diverse zaalcompetities bij Voltena, waarmee ze het afgelopen jaar het Nederlands Kampioenschap bij de meisjes A wist te winnen. Bij de Open Nederlandse Jeugd Kampioenschappen behaalden ze in die klasse een knappe tweede plaats.

Passie in de sport voor Danique Timmermans