Mouwen opgestroopt voor Reusel kermis

 

September 2015


Reusel – De start van de Reuselse kermis was nog even rustig, maar als de Wilhelminalaan tussen de kroegen in helemaal vol stroomt, is er geen houden meer aan: het is drie dagen feest in Reusel.

Zondagmiddag 14.00 uur. Het touwtrekken staat op dit tijdstip aangekondigd, maar er is nog geen kip op straat. De geldautomaat aan de kerkstraat is al leeg, het is een van de sporen van de zaterdagavond.

Als er zich meer bezoekers in de feeststraat melden, die aan beide uiteinden een podium heeft, komt er meer sfeer. Aan de kant van het busstation begint de eerste band met het optreden en aan het andere uiteinde begint DJ Dave Bullens aan zijn eerste sessie. Hij heeft prima uitzicht op de touwtrekbak, recht voor hem. Daar melden zich uiteindelijk zes teams die met elkaar de strijd aangaan.

Onder de deelnemers de titelverdedigers van de wisselbokaal, de vriendengroep de Nozems uit Diessen. “Wij begonnen zo’n vijftien jaar terug met het touwtrekken en hebben nu ook het touw en de bak aangeleverd,” zegt Herman Reyrink, die als coach fungeert. “Aanvankelijk waren er veel wedstrijden, maar nu beperkt het zich tot een kermis of braderie. Omdat we de eigenaar van de Caramba goed kennen, nemen we voor zijn kroeg deel aan de wedstrijd.”

De zes teams komen elk een keer tegen elkaar uit en de strijd is behoorlijk ongelijk. Omdat de Nozems het enige geoefende team zijn, hebben ze elke tegenstander in enkele seconden over de rode lijn getrokken.

“Het is een kwestie van op het juiste moment toe slaan, zegt Rob de Kort (22). Hij hangt bij de Nozems aan het achterste eind van het touw en ziet precies wanneer de tegenstander even verslapt. “Op dat moment zetten we met alle zes maximaal druk op de benen,” legt hij uit. “Bij de andere teams leggen ze te veel de focus op de arm spieren, dat is verkeerd.”

Het is al snel duidelijk dat de wisselbeker opnieuw naar de Caramba gaat, de Nozems proosten er nog een keer op en houden zich dan weer bezig met de kermis: en dat is vooral bier en gezelligheid. Voor de deur van elke kroeg hebben de uitbaters een buitentap gemaakt en het gerstenat loopt soepel van de tap, naar de glazen en zo de kelen in.

Maandagochtend gaat het feest verder, dan openen de jongeren van het Brouwersgilde met het kermisontbijt. Daarna zal de buitenkroeg op de Wilhelminalaan weer volstromen en het gerstenat evenredig snel uit de tap.

En de Nozems?

“Ik kom op maandag nog terug om een van de artiesten te begeleiden,” zegt Rob de Kort. “Erik de Greef is een aanstormend talent. Hij kan beter zingen dan touwtrekken, daarom komt hij pas op maandag.”