Bolle Akker komt eraan

Richard van Lieshout houdt in het oog hoe de bouw vorm krijgt

 

Deel 2 Vaesheimerbode mei 2010


Aan de Flinkert wordt al enige tijd gewerkt aan woonzorgboerderij D’n Bolle Akker. De bouw vordert gestaag en als alles volgens planning verloopt zullen in de loop van dit jaar de deuren geopend worden. In een serie artikelen in dit blad willen we de inwoners van Vessem informeren over de voortgang. Wat gebeurd er achter de bouwhekken en achter de schermen? Wie zijn de toekomstige bewoners en op welke wijze kunnen Vessemnaren iets betekenen in of voor dit project?

 

Nadat in 2002 de eerste gedachten over een woonzorgboerderij in Vessem uitgesproken waren volgde er een zoektocht om de juiste personen samen te brengen. Architect Cees Seelen van LSWA LSW architecten uit Oirschot ging met zijn rechterhand/ projectleider Gertjan van de Sande aan de slag om een plan uit te werken.

Gertjan van de Sande

Er werd goed gelet op de zorgvraag vanuit de zorgpartijen en de toekomstige bewoners. Het zou om vijf woongebouwen, een ontmoetingsruimte en een boerderij gebouw moeten gaan.

Seelen keek rond in de Kempen waar hij de traditionele langgevelboerderijen zag. Al bij de eerste schetsen werd duidelijk dat hij de essentie van het Kempische boerenleven daar mooi in wist te raken.

Hij tekende de boerderijen met een groot schuin dak, in elke woongebouw moest ruimte komen voor zes bewoners die ieder een eigen kamer krijgen. Samen delen ze de woonkamer.

Ook in de keuze voor kleur en materialen werd gekeken naar authentieke Kempische boerderijen. De kap  is voorzien van een keramische dakpan en de gevelmetselwerken zijn uitgevoerd in een ‘kruisverband’ compleet met de hanenkam rollagen en boeren vlechtingen in de kopgevels.  De standgroene vensters worden gecombineerd met een okerkleurige kozijnen en crème-achtige ramen,  een deel van de buitenwand afgewerkt in hout. Seelen wist daarbij wel gebruik te maken van onderhoudsvriendelijk duurzaam materiaal en doordat er gewerkt gaat worden met aardwarmte worden alle energie prestatienormen moeiteloos gehaald.

Vanuit de zorgpartijen werd aangegeven dat er vanuit de ontmoetingsruimte gekeken moet kunnen worden naar het boerderijwerk. Seelen tekende een mooie overkapping tussen de gebouwen, de grote ramen doen de rest.

De buitenstenen van boerderij en ontmoetingsruimte zijn anders dan die van de woongebouwen., hier is een traditionele gebikte gevelsteen gebruikt.

Tussen de gebouwen in wordt een tuin aangelegd die de gebouwen verbind. Een kleindierenren of een voliere, een groentetuin en een beperkte weidepartij geven het geheel het aanzien dat de naam doet vermoeden: woonzorboerderij D’n Bolle Akker,