Terug in de tijd: de triatlon

In deze verkorte serie kijken we terug op enkele bijzondere sportmomenten uit de vorige eeuw. Het zijn zaken waar je later je kleinkinderen over kunt vertellen met de mooist denkbare sluitzin: 'en ik was er bij' .

 De eerste triatlon van Brabant was in Hilvarenbeek.

In de begin jaren tachtig sijpelde het verhaal over de weddenschap van drie Amerikanen in Nederland door. Drie duursporters, een zwemmer, een fietser en een hardloper, schatten elk hun eigen sport als zwaarste in. Omdat het meten van de zwaarte op problemen stuitte, namen ze zich voor om de drie sporten achter elkaar te plakken. Zo werd de triatlon geboren. 

Juli 2016

 Hilvarenbeek en omgeving kende in die periode een groeiend aantal sportbeoefenaren in individuele sporten. Zwemmen kon je bij de Dokkelaars en fietsen bij RTCH en WSC. Lopen kon je voor jezelf, want Achil was er nog niet.

Vanuit de wielerliefhebbers pakte WSC het idee op om zo'n triatlon in Hilvarenbeek te gaan organiseren. De hele afstand vonden ze wel wat veer gaan, daarom kozen ze voor de kwart-afstand. Ze sloegen voor de organisatie de handen ineen met zwemverenging De Dokkelaars.

Zwemmen in het kanaal bij Biest Houtakker, een fietsronde richting Hilvarenbeek en een lokale ronde lopen tussen Hilvarenbeek en Diessen. De afstanden: 1-40-10 km.

Zo stonden op een zaterdag in augustus 1984, een zestigtal atleten uit de regio klaar voor de start van een nieuw fenomeen. Het publiek was er klaar voor en stond rijen dik langs de kant om deze ' onmenselijke inspanning' van dichtbij te zien. In de Hilverbode van augustus 1984 wordt melding gemaakt van zo’n 4000 toeschouwers.

Het zwemmen gebeurde nog gewoon in een zwembroek, van een wetsuit had niemand nog enige notie. Direct na de finish van het zwemmen droogde iedereen zich pontificaal af. Iedereen? Nee, er was één zwemmer, bijna als laatste bij het eerste wisselpunt, die met een natte rug de fiets op dook: Diessenaar Leon Vugts. Door zijn snelle wissel, passeerde hij in een klap vrijwel het hele veld en kwam aan kop in de wedstrijd. Een positie die hij niet meer af zou staan. 

Leon was op dat moment een goede lange- afstand loper, waardoor hij ook geen problemen kreeg met de duur van de wedstrijd. Achter hem streden andere regionale sporters om de kruimels en de eer. Ton Kluitmans eindigde op een mooie tweede plek, voor Claus van Teeffelen die zesde werd. Frans van Loon uit Hooge Mierde werd als tiende geklasseerd maar had volgens hemzelf slechts drie van de vier ronden gelopen.

Het waren kinderziektes die in de jaren daarna werden verbeterd.

Biestenaar Jos Wilborts maakte in deze wedstrijd ook zijn debuut in de triatlon. Later zou hij als enige in de regio meer dan 100 triatlons volbrengen. Bij zijn eerste kwam hij tot een 32-ste klassering.

De Triatlon van Hilvarenbeek werd tot in de jaren negentig elk jaar georganiseerd, daarna liep de belangstelling terug. Het nieuwtje was eraf en het duursporten werd in meerdere sporten en disciplines gemeengoed, waardoor het geen bijzonderheid meer was. Ton Kluitmans mocht zich in een van de latere edities nog kronen als winnaar, net als Jos Wilborts was hij bij alle edities present. Ook Goirlenaar Jo Vaes werd later een vaste waarde bij dit soort regio wedstrijden, ondanks dat hij al 53 was toen hij voor het eerst in Hilvarenbeek startte.

Uitslag eerste editie 25 augustus 1984

1              Leon Vugts  (diessen) 2.19.06

2              Ton Kluijtmans (Hilvarenbeek) 2.20.13

3              Joep Mausen(Breda) 2.21.15

4              Marius Coehorst (Tilburg) 2.25.48

5              L.Hendrikx (Alphen) 2.26.06

6              Claus v Teefelen (Hilvarenbeek) 2.27.0

7              M.Jansen (Tilburg) 2.27.24

8              Harrie Wenting (Hulsel) 2.30.15

9              Ad van Tuyl (Breda (2.33.00

10           Frans v Loon (Hooge Mierde) 2.33.54

Hebt u ook een verhaal te vertellen over een aansprekende sportgebeurtenis uit het verleden? Meldt het dan via een mail op: hilverbode@outlook.com dan nemen we contact op met u.