Terug in de tijd: de wintertriatlon finishte op de flaes

 In deze verkorte serie kijken we terug op enkele bijzondere sportmomenten uit de vorige eeuw. Het zijn zaken waar je later je kleinkinderen over kunt vertellen met soms de mooist denkbare sluitzin: 'en ik was er bij' .

 Juli 2016

Op het moment dat de zomer-kwarttriatlon al een vaste plaats had op de Beekse sportkalender, kwam Nederland in de ban van enkele strenge winters. Na 22 afwezigheid werd er weer een Elfstedentocht gehouden (1985) en toen dat een jaar later herhaald werd, wilde Hilvarenbeek niet achter blijven. Met een heuse wintertriatlon kregen de sportfanaten uit de regio de kans om zich te meten onder winterse omstandigheden. Landelijk had Assen al de primeur op zo’n winterse combinatiewedstrijd, maar de primeur voor Hilvarenbeek lag in het feit dat de finish hier op natuurijs was.

foto: de start van de eerste Beeksewintertriatlon nabij de Hispohal

Op 23 februari 1986, drie dagen voor de start van de tot nu toe voorlaatste Elfstedentocht, was de start van de eerste Beekse wintertriatlon bij de Hispohal. Onder de deelnemers ijsmeester van de Flaes Piet Haest, de Goirlenaren Jo Vaes en Frank Frijters. Maar ook Ton Kluytmans, Claus van Teeffelen en Gerard van der Heijden, die de Beekse eer hoog moesten houden.

 
Bij de start van de 10 kilometer lopen, was de temperatuur ver onder nul. Met een stevige wind erbij was het duidelijk dat dit een zware wedstrijd kon worden. De deelnemers liepen één grote ronde, via groot Loo heen en Klein Loo terug. Na precies 10 kilometer en 37.21 min kwam Ton Kluitmans als eerste in de wisselzone. Daar kreeg hij al snel gezelschap van Geert Aerts (de vader van marathonschaatser Ruud Aerts uit Riel) en zijn latere sportmaat Harrie Wenting. Op de fiets ging het gezelschap al snel op weg voor 25 kilometer wielrennen. De route liep via Baarschot in de richting van Hapert en daarna via Netersel naar het fietspad dat naar De Flaes leidt. Hier kwam een andere kanshebber opzetten: Wielerman Nico van Hest. Hij knokte zich naar de kop van de wedstrijd, wetende dat hij in Geert Aerts nog een sterke opponent op het ijs zou hebben. Kluitmans streed aan het einde van het fietsonderdeel met Tilburger Berry Zoontjes om als derde op het ijs te komen.

De wissel van het fietsen naar het laatste onderdeel: twintig kilometer schaatsen, verliep wat chaotisch. De deelnemers parkeerden hun fiets aan de rand van het ijs en begaven zich op de gladde fiets- of loopschenen, naar de schaatsen. Daar moesten de veelal koude vingers de schaatsen onderbinden, op weg voor het laatste onderdeel.

Het publiek vond het prachtig en stond tot dicht bij de sporters mee te kijken. Ze zagen verkleumde handen en verkrampte vingers, terwijl de damp van de lijven omhoog steeg.

Omdat het nog steeds hard waaide, zou er voordeel geput kunnen worden door in de slibstream van een voorganger te kruipen. De aanwezige jury controleerde hier echter zeer streng op: iedereen moest ruim afstand houden, om elk voordeel van stayeren uit te sluiten: zowel bij het fietsen als het schaatsen.

De organisatoren van WSCH en ijsclub De Flaes konden bij de start van het laatste onderdeel al stevig in hun handen wrijven. Deze wintertriatlon was niet alleen nieuw en vernieuwend voor de sport: sportief werd er gestreden tot de laatste meter, wat het voor deelnemers en publiek spannend maakte.

Aan het einde maakte Geert Aerts (toen 40 jaar oud) duidelijk dat niemand anders als hij de beste regionale wintersporter was. Drie dagen later zou hij dat nog eens bevestigen door als wedstrijdrijder de Elfstedentocht uit te rijden. Hij kreeg daarbij landelijke aandacht omdat hij op dat moment de laatst finishende wedstrijdrijder was.

Weer terug naar de Flaes: Nico van Hest finishte zijn huzarenstukje in precies 2 uur, 1.44 min achter Aerts.

Frank Frijters, die dertig jaar later nog furore zou maken in de regionale schaatsmarathons, bezette de derde plaats op het podium.

De wintertriatlon werd een jaar later nog één keer herhaald, waarna het gedaan was met de mini-ijstijd. Er brak opnieuw een periode aan van relatief warme winters en zoals het er nu naar uitziet: zal dat nog wel enige tijd zo blijven. IJs en weder dienende. De derde wintertriatlon van Hilvarenbeek zou elke dag zo maar een dagje dichterbij kunnen komen.

foto: de finish op De Flaes

Uitslagen:

1 Geert Aerts (riel) 1.58.35

2 Nico v Hest (Alphen) 2.00.19

3 Frank Frijters (Goirle) 2.01.11

4 Barry Zoontjens (Tilburg) 2.02.19

5 Ton Kluitmans (Hilvarenbeek) 2.03.43

6 Martin Huibers (Tilburg) 2.08

7 Claus v teeffelen (Hilvarenbeek) 2.11

8 Jaques Brulot (Tilburg) 2.13

9 Adrie Jonkers (Spoordonk) 2.14

10 Cees Pasmans (Berkel enschot) 2.15

11 Ab Stienen (tilburg) 2.16

12 Harrie Wenting (Hulsel) 2.16

 

 

Hebt u ook een verhaal te vertellen over een aansprekende sportgebeurtenis uit het verleden? Meldt het dan via een mail op: hilverbode@outlook.com dan nemen we contact op met u