Zilveren fiets4daagse loopt binnen
Laatste meters voor Jo van Rooy
 
Augustus 2019
 
 
 
Als op vrijdag 16 augustus  de deelnemers van de fiets4daagse Lage Mierde finishen op het Dorpsplein in Lage Mierde, is dat voor Jo van Rooy (88) een emotioneel moment. Eén ding weet hij zeker: dit is zijn laatste finish. Ooit reed hij samen met zijn vrouw Maria alle routes van de 4daagse voor, waarbij ze soms de mooiste avonturen beleefden. Maar in de herfst van zijn leven is zelfs een ritje met de scootmobiel al een grote inspanning.
Afgelopen dinsdag, 13 augustus, gingen de deelnemers van start voor de zilveren editie van de fiets4daagse Lage Mierde. Elke dag lag er weer een mooie route door de Kempen of het grensgebied te wachten. Elke dag weer verrassende wegen en paden en Jo van Rooy weet dit jaar precies of de paden goed begaanbaar waren. “Ik rijdt dit jaar mee met mijn scootmobiel,” legt hij uit. “Fietsen lukt niet meer, maar met mijn accuwagentje gaat het me nog goed af, maar wordt wel elk jaar moeilijker. Daarom is het na 25 jaar deelname mooi geweest.”
Jo is met zijn 25 deelnames een van de weinigen die er altijd bij was in Lage Mierde. Doordat zijn kinderen, maar ook zijn kleinkinderen er altijd bij betrokken waren, voelde het altijd als een familie uitje.
Vrijdag is de finish op het Dorpsplein in Lage Mierde en dan weten de deelnemers wat het zilveren randje betekent. De mensen van buurtvereniging Kloosterstraat die het organiseerden en de deelnemers die vier dagen lang de mooiste routes aan zich voorbij zagen trekken.
De deelnemers schrikken daarbij nooit terug voor moeilijke omstandigheden, ook niet als het regent. Ze volgen dan altijd Jo zijn devies: “Het kan altijd nog veul harder regenen.”
Bij de fiets4daagse Lage Mierde zag Jo in het verleden al veel vriendschappen ontstaan. “Dat is een mooie bijkomstigheid,” zegt hij. “Ik hoor verhalen van mensen die elkaar hier leerden kennen en elkaar elk jaar weer op de camping opzoeken om samen deel te nemen. Dat is toch mooi?”