interview met de tweelingbroers Jan en Chris van der Aa (62) uit Lage Mierde. Beiden zijn ze 50 jaar lid van harmonie ONA. Samen met hen vierde Frans Adams het feit dat hij 50 actief is als bestuurslid in de vereniging.
ED 2002
Door: Harrie Wenting.
 
“Toen we ons in 1952 aanmeldden bij de plaatselijke fanfare moesten we een toets maken. Onze Chris zakte maar na twee weken notenbalken tekenen mocht hij alsnog komen”. Jan van der Aa is de ingetogenheid zelve en enkel zijn baard en de bril van zijn broer onderscheiden de twee van elkaar. “We wonen ook nog eens in dezelfde straat, begonnen beiden op ons veertiende als sigarenmaker en nu na veertig dienstjaren in de Vut,” zegt Chris. De wegen van de twee broers liepen niet altijd parallel: zo ging Chris later naar Philips en Jan werd broodbezorger. “Maar muziek maken en daarnaast een toerke fietsen doen we altijd gezamenlijk,” zegt Chris.
En muziek maken dat kunnen de twee van der Aa’s. Nadat ze vanaf hun twaalfde les kregen in de oude stal van van Eindhoven in Lage Mierde mochten ze al snel mee de straat op. Eerst nog zonder kostuums. “Die regelde meester Adams,” zegt Jan, wijzend op de man in hun midden die al die jaren als bestuurder achter hen stond. “Zevenentwintig jaar voorzitter, grijst Frans Adams (85). Hij regelde bij de KLM een aantal afgedankte kostuums waardoor de fanfare in Lage Mierde en omgeving voor de dag kon komen. Jan en Chris van der Aa waren inmiddels behoorlijk gegrepen door het virus van fanfare en later de harmonie. Ze meldden zich ook nog aan bij de harmonie in Tilburg en richtten ook nog ee boerenkapel mee op. Nu, op 62-jarige leeftijd zijn ze wekelijks actief betrokken bij de jeugdopleiding en beiden kunnen ze genieten als ze constateren dat hun vereniging ONA meer bloeit dan ooit tevoren.
“De gouden bondsspeld,” zegt Jan trots als hij de kraag van zijn uniform laat zien. Afgelopen week kregen ze hem uitgereikt bij het jaarlijks zomeravondconcert. “Muziek ging ons leven beheersen,” stelt hij nuchter vast.
Chris speelde jarenlang op de grote tuba maar schakelde later over op de baritonsax en de alt-saxofoon. Jan zweert bij de schuiftrombone. “We moeten wel zorgen dat we in conditie blijven en daarom blaas ik thuis elke avond een half uurtje. Om geen ruzie met mijn vrouw te krijgen zet ik er wel een demper op,” zegt Jan. Tijdens het zomeravond concert perste hij er nog een solo uit. “Dat lukt ons mede doordat we wekelijks samen gaan fietsen,:” zegt Chris. “Ook dat doen we samen, het houdt ons in conditie”.
De Lage Mierdse muzikanten hopen bij ONA ook de zestig jaar vol te blazen. “Zolang de dirigent niet zegt dat we moeten stoppen gaan we door,” zegt Jan.