Gebroeders van Raak heersen in de lucht

hilverbode 2001

Op een grijze dag om 14.09 landde aan de Luther 7 in Hooge Mierde een duif van de broers Martin en Jack van Raak. De duif was hiermee de snelste van het rayon en won voor zijn bazen de eerste prijs en niet de minste: de eigenaren kunnen nu met een nieuwe auto naar de duivenbond.
De wedvlucht vanaf Orléans (Frankrijk) wa bijzonder succesvol verlopen voor de Hooge Mierdse broers Martin en Jack van Raak. 150 duizend duiven vlogen vanaf de losplaats terug naar Nederland, waaronder 11.000 naar het rayon 'Zuiderkempen'. De jonge duiven die om half acht in de ochtend gelost waren hadden een voorspoedige vlucht en iets na 14.00 uur werden de eerste dieren weer in de buurt van hun duiventil gesignaleerd. De elektronische tijdmeting van de gebroeders van Raak aan de Luther in Hooge Mierde gaf negen minuten over twee als snelste tijd en slechts enkele minuten later liet nummer twee zich al zien. Het bestuur van duivenbond 'De Hoopvolle wachters' kon vanuit Café Den Hoek al snel uitsluitsel geven over de plaatselijke klassering die de duiven van van Raak behaalden: ze waren met afstand de snelsten. Nadat ook op alle andere plaatsen van het rayon de duiven geklokt waren konden de van Raak' s elkaar de hand schudden: de hoofdprijs was binnen en hun tweede duif op een verdienstelijke vijfde klassering.
"We waren er twee weken terug al dicht bij'" zo meldt Martin van Raak. Bij de vorige vlucht hadden we de 4-de en de 5-de prijs. Het is echter net zoals bij zoveel wedstrijden dat alleen de eerste plaats echt telt. Hij vindt gezien de eerdere successen de huidige prijs geen toevalstreffer. Zijn broer Jack van Raak is dagelijks verantwoordelijk voor de verzorging van de duiven. "Het was oorspronkelijk de hobby van ons vader," zo meldt hij. "Aanvankelijk vlogen we nog onder zijn naam, maar nu is het gewoon gebroeders van Raak". Hoe ze de auto samen gaan verdelen? "Daar komen wij samen wel uit," weet Martin.