Schat verloren door verwijderen boom
De geocache van de Raamsloop is er niet meer 


Februari 2019
 
 
Aan het Busschoor in Hulsel kabbelt het riviertje De Raamsloop vredig van zuid naar noord. Wie het water ziet stromen, zal denken dat dit altijd rustig en vredig gebeurde, maar onlangs stormde het er echt.
Een houthakker zette de tanden van zijn grote zaag in een lindeboom die al decennia lang de wacht houdt bij het riviertje. Wat de houthakker niet wist: er lag een schat in de boom verstopt.
Het riviertje De Raamsloop, in Hulsel gewoon ‘de stroom’ genoemd, is ter plaatse nog maar anderhalve meter breed. De oorsprong ligt zo’n drie kilometer verder naar Reusel en noordelijk mond het riviertje uit in De Reusel.
Met het verwijderen van een oude lindenboom is er een aansprekende schat uit de geocaching verloren gegaan. De Linde was een opvallende boom, omdat hij aan die zijde van de weg de enige grote boom was. Maar het meest opvallende aan de boom zat weggestopt achter een klein luikje in de boomschors. Zo’n vijftien centimeter van de grond was het te openen en daar zat een kleine koker verstopt, de schat van de Raamsloop.
“Die houthakkers hebben beslist niet geweten wat ze hiermee gesloopt hebben,” zegt Reuselnaar Kees wouters. Hij maakte anderhalf jaar terug een kaboutergroot deurtje onder in de boom, waarin hij in een kokertje een boodschap verborg. Onder de geocachers kreeg de schat al meteen een hoge waardering, een waardering die met reacties onder de vinders alleen maar verder opliep.
”Ik kreeg enkele weken terug al berichtjes binnen dat de schat niet meer te vinden zou zijn,” legt wouters uit. “Toen ik ter plaatse ging kijken, wist ik niet wat ik zag: niet alleen de schat was weg, maar zelfs de hele boom!”

Bij de gemeente Reusel-De Mierden weten ze meer van de kap van de boom. Een ambtenaar laat weten dat hij het bericht binnen had gekregen dat de boom was aangetast met de watermerk ziekte, een plantenziekte die door bacteriën veroorzaakt wordt. De kapvergunning die vervolgens nodig was werd daardoor vlot afgegeven.
“Wel jammer,” zegt fanatiek geocacher Jack van de Ven. “Ik vond deze schat al een keer en ik moet zeggen: hij was van zeldzame schoonheid. De omgeving waarin hij te vinden was, maar ook de vindingrijkheid van de bedenker, een deurtje dat met een magneetje sluit. Je moest echt goed zoeken, zelfs al was je er heel dichtbij. Het was dan ook niet voor niets dat deze schat een waardering kreeg van 4 op een schaal van 5, iets wat niet vaak gebeurd!”
De geestelijk vader van de schat, Kees Wouters, is realistisch genoeg om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Er liggen in de directe omgeving meer mooie schatten verstopt, zelf heb ik ook nog wat ijzers in het vuur, zoals bij het Beleven in Reusel,” zegt hij. “Daar leidt een cache je naar een klompenpaadje. Ik moet toegeven, die scoort iets minder dan die in Hulsel, maar het blijft een mooie hobby die altijd veel uitdaging biedt.”