Eerste uil in de opvangkast


Februari 2017


Een onfortuinlijke moeder-uil kwam om in het verkeer en liet daarbij drie jongen alleen achter. De vogelopvang in Someren kreeg de drie jonge uiltjes in het vizier en zorgde ervoor dat ze groot gebracht werden. Na enkele maanden volgde de volgende stap in het leven van de jonge uilen: op eigen benen komen staan. Een van de drie mag die volgende stap maken vanuit de vogel-opvangkast in Hulsel.

Een grijze namiddag, donkere wolken kleuren de lucht. Vanuit een afgeschermde draagkooi klinkt onrustig geschuifel. Voor de kooi staat een voorraadje dode eendagskuikens en een vers gevangen spitsmuis: de (tijdelijke) uilenopvang is er klaar voor.

Nog even is het wachten tot Sem en Roos, de (tijdelijke?) uilenvolgers er zijn. Onder hun toezien oog zal de kast-plaatsing van de uil plaats vinden.

Het invlieggat van de nestkast is tijdelijk afgeschermd om het jonge dier aan de nieuwe  omgeving te laten wennen.

In het schuurtje gaat de deur even dicht als de lichte kerkuil uit de reiskoffer wordt gehaald. Zijn begeleider Anita houdt de klauwen stevig in haar handen, met zijn grote ogen kijkt het dier verbaasd rond. Er wordt een klein voorraadje prooi in de kast gelegd en na een laatste kastinspectie van de Reuselse vogelman Jos Laarakker, klimt hij weer de ladder op, nu met de uil in zijn hand. Voorzichtig zet hij het diertje in de kast, die zich vier meter hoog in de nok van het schuurtje bevindt. Onder het toeziend oog van de tweeling wordt daarna het deurtje gesloten. De eerste dag krijgt Joop volledige rust (daarom een voorraadje prooi), daarna zal hij (of zij) nog twee dagen gevoerd worden.

Drie dagen later gaat de versperring voor het uitvlieggat weg, waarna het leven weer een nieuwe dimensie krijgt voor de kleine uil.

‘De vogel moet dan zijn eigen kostje bij elkaar jagen,’ legt vogelman Jos Laarakker uit. ‘Of het dier daarna terug keert in de kast hangt van meerdere factoren af. Lukt het hem meteen om prooi te vangen en komt hij een partner tegen?’

De vogelwerkgroep Reusel-De Mierden blijft de uil de komende tijd nog volgen.

Het invlieggat in het schuurtje bevindt zich onder een uilenschild