Wijkzuster ook spil voor Hulsel en de Mierden

 ED april 2013
 

Hulsel-De Mierden – Het moet anders in de zorg met meer eigen inbreng en ondersteuning uit het netwerk direct rond de zorgvrager. Met één gezicht voor alle vragen die er op tafel komen is de terugkeer van de wijvzuster een volgende stap. In de kerkdorpen Hooge Mierde, Lage Mierde en Hulsel gaan Jeanne Sleddens en Hanneke Slegtenhorst deze rol op zich nemen.

“We willen elkaar afwisselen zodat er altijd iemand beschikbaar is,” zegt Sleddens.

Ze werkte tot nu toe als teamleider in de thuiszorg in Bladel en Reusel. Hanneke Slegtenhorst was al werkzaam als wijkverpleegkundige. Zij heeft Zuidzorg als werkgever en Sleddens de RSZK.

“Ook dat is vernieuwend legt Sleddens uit. “Vanuit twee zorgaanbieders slaan we de handen ineen. Wij verwachten vaak als eerste over de vloer te komen en kunnen vanuit de eerste contacten de verdere zorg in gang zetten.”

“Dat hoeft lang niet altijd professionele zorg te zijn,” vult collega Hanneke aan. “Hulp kan net zo goed aangevuld worden met steun van de buren of deelnemen aan een activiteit van de KBO. Dat alles bij elkaar noemen we het steunsysteem. Door de contacten en betrokkenheid rond de zorgvrager te versterken leggen we een basis voor de eerste zorg. Als er dan professioneel nog aanvullend moet worden ingezet kijken we op ons lijstje welke zorgaanbieder dat kan doen.”

Voor de volgende stap, het inschakelen van de professionele zorg, kunnen ze kiezen uit een breed scala van aanbieders. “Het is echt niet zo dat ik alles doorschuif naar Zuidzorg,” zegt Hanneke. “We leggen de keuzemogelijkheden voor aan de klant die dan de keuze maakt. Wekelijks hebben we samen overleg en we houden er ook rekening mee om andere zorgaanbieders onder de aandacht te brengen."

De nieuwe wijkzusters kunnen ingeroepen worden door de zorgvrager zelf, maar kunnen ook getipt worden door buren of familie. Een eigen kantoor hebben ze nog niet, de keukentafel bij de mensen thuis is vooralsnog hun werkterrein.  “De wijkzuster met het witte kapje van vroeger voerde meteen alle hulp zelf uit. We kunnen er niet omheen dat er wel iets veranderd is,” wijst Jeanne Sleddens.  “Wat iemand zelf kan of bij zijn buren kan halen gaan wij echt niet overnemen. Verder hebben wij vooral de rol als verwijzer al zullen we kleine zaken natuurlijk best zelf oppakken. We zijn per slot van rekening ook verpleegkundige. Het belangrijkste is dat de mensen in eerste instantie één gezicht voor zich hebben.