Weghalen spullen voelt als roof op Lindenhof

 Maart 2016

Lage Mierde – Het ophalen van spullen uit de kapel van huize Lindenhof aan de Kloosterstraat in Lage Mierde, voelt voor veel Lage Mierdenaren als een overval. Het gebouw dat tot en met komende week nog in gebruik is als zorgcentrum voor RSZK, staat op het punt om gesloten te worden. Met de sluiting van het zorgcentrum stoppen ook de diensten die er nog een maal per week door pastoor van Roosmalen uit Reusel verzorgd werden. Afgelopen vrijdag, tijdens de avondmaaltijd, kwam hij onaangekondigd om alle bruikbare spullen uit de kapel te halen en mee naar Reusel te nemen. De bewoners die er zaten te eten waren met stomheid geslagen. Voor enkele Lage Mierdenaren was het een deja-vu, want eerder bij het leeghalen van de parochiekerk van Lage Mierde gebeurde hetzelfde. Daar kon Ben Goudsmits, een van de gedupeerden, pas onder dreiging van een rechtsgang zijn persoonlijke spullen terug halen.

Ben Goudsmits maakte enkele tientallen jaren terug, toen nog onder pastoor van den Hurk, een nieuwe altaartafel. “De parochie zat krap bij kas en samen met enkele vrienden wilden wij wel behulpzaam zijn. We maakten van eikenhout een tafel, waarin we vijf houten heiligenbeelden verwerkten. De tafel kwam in bruikleen in de kerk, niet wetende welke wending het kerkgebruik later nog zou krijgen. Toen het ernaar uitzag dat de kerk gesloten en verkocht ging worden, heb ik meteen een brief naar het toenmalige parochiebestuur geschreven dat ik de tafel terug wilde. Dat parochiebestuur werd echter van de ene op de andere dag aan de kant geschoven, waarna van Roosmalen zonder verder overleg alle spullen meenam: ook de offertafel. Niet dat ik deze tafel zelf wilde gaan gebruiken, maar het werd wel een principekwestie.”

Goudsmits had inmiddels al via anderen vernomen waar de tafel terecht was gekomen: in een van de zijbeuken van de Reuselse kerk.

“Ik heb een advocaat ingeschakeld en we hebben een dagvaarding opgesteld voor Van Roosmalen. Hij heeft toen eieren voor zijn geld gekozen, waarna we de tafel op konden halen. Ik heb deze nu in mijn eigen opslag staan.”

Pastoor van Roosmalen zegt in een reactie dat het ophalen van de spullen nu in Lindenhof niet meer betrof dan een Jozef- en Maria beeld. “Het Mariabeeld staat nu tijdelijk in Reusel en zodra er een definitieve plek is gevonden in een kapel in Lage Mierde, kan het terug komen naar de parochianen daar,” zegt hij.

VeelLage Mierdenaren hebben een slecht gevoel bij het weghalen van de spullen op Lindenhof. Voor Ben Goudsmits was het een deja-vu met het gebeuren eerder in de parochiekerk