Desiree van Trier en Isabel Maas van de jongeren discoongeren aan de toegangscontrole

Volle bak bij jeugddisco

 maart 2018

Isabel Maas (L) en Desiree van Trier ontvangen de laatste gast van de avond

In zaal de Valk in Reusel is elke twee weken De Teenage Dance Experience, een disco voor jeugd tussen 12 en 16 jaar. Voor deze doelgroep wordt weinig georganiseerd, waardoor het concept al meer dan twintig jaar staat als een huisOm 19.30 uur is het dringen om de zaal binnen te komen en om 22.30 is het weer dringen om de zaal uit te komen. Zo’n 130 jongeren passeerden vrijdag (16 maart) de toegang van de jeugddisco Teenage Dance Experience in De Valk in Reusel. Al vanaf 1995 is het elke twee weken hét ontmoetingspunt voor de jeugd onder de zestien. Jongeren van Lage Mierde tot Eindhoven weten hiervoor zaal de Valk in Reusel te vinden.

Isabel Maas en Desiree van Trier loodsen aan het begin van de avond in een kwartier tijd alle gasten door de betaling en de toegangscontrole. Wout Vinken, die dan de rol van portier vervult, telt de bezoekers, elke 25-ste krijgt van hem een consumptiebon. Voor twee euro hebben de jongeren een avond gratis vertier, maar wel met een aantal spelregels. Zo zijn alcohol en sigaretten uit den boze en mag de zaal tussendoor niet verlaten worden. ,,Het is een concept dat al vanaf 1995 staat als een huis,” zegt Isabel Maas. ,,Ik begon hier ooit toen mijn dochter een van de deelnemers was, nu draait die als vrijwilliger mee achter de bar.”

Voor de vriendinnen Hanne Groenen en Renske Schaafstra, beiden 13 jaar uit Hapert, is het een avond waar ze naar uitkijken. Ze kennen Isa Christiaans uit Lage Mierde (14) van de Pius x en samen hebben ze er veel lol in. ,,Je ziet hier weer andere jongeren dan alleen op school,” zegt Renske. Op zaterdag voetbalt ze bij VV Hapert, een sport die Isa ook beoefend bij SDO’39. Maar de vrijdag één maal in de twee weken, dan is het disco!

De discjockey krijgt zoveel aanvragen, dat hij nog twee avonden extra kan draaien om alles af te werken. Als de meiden een aanvraag doen, gaan ze steevast met tweeën het podium op.

Frenk Hendrikx (14) uit Reusel laat het aanvragen van de plaatjes over aan de meiden, ook bij het dansen blijven hij en zijn vrienden afzijdig. Het zijn vooral de meisjes die gaandeweg de avond meer op de muziek bewegen.

Terwijl aan het begin van de avond de mobieltjes nog van hand naar hand gaan, neemt het dansen het in de loop van de avond over.

Zodra de aanvraag van Renske, Traag van Kraantje Pappie klinkt, gaan de meiden los. De avond is begonnen. Drie uurtjes de drukke schoolweek vergeten en een opwarmer voor het weekend.