Paardenvriendjes zestig jaar
Meisjes troef bij de ponyclub
 
 
Maart 2019
 
 
Daar waar ponyclubs in De Kempen ter ziele gaan of moeite hebben om te blijven bestaan, handhaven de Paardenvriendjes uit Reusel zich al zestig jaar. Met 21 actieve ruiters is het een van de grootste ponyclubs uit kring Eindhoven-De Kempen, daarom wordt het diamanten jubileum dit jaar ook met veel passie gevierd.
,,Wie denkt dat het bij ponyrijden alleen maar gaat om die zeven minuten bij een wedstrijd heeft het wel mis,” weet Twan van Limpt uit Lage Mierde. Zijn opa Toon van Limpt was een van de oprichters van de paardenvriendjes, nu is zijn dochter een van de actieve leden. ,,Er is al de nodige discipline nodig om elke dag voor de pony te zorgen,” zegt hij. ,,Daar komt dan het vervoer naar de oefenavonden in de manege bij. Maar eenmaal lid van de Paardenvriendjes dan geeft dat een familiegevoel en dat gaat niet meer weg, alleen de leeftijdsgrens van achttien jaar is onverbiddelijk.”
,,We hebben met de club al vele stormen doorstaan en kunnen nog steeds goed overleven,” legt ook voorzitter Toon Lavrijsen uit. Hij is al ruim dertig jaar betrokken bij de Paardenvriendjes en zag met de bouw van de eigen accommodatie (de Meulenhaoi) een belangrijke voorwaarde gerealiseerd. ,,De vereniging begon bij een boer op het erf, daarna hadden we oefenweides aan de Molenberg en de Kruisstraat. Maar aan de Hulselsedijk realiseerden we twintig jaar terug samen met rijvereniging Jeanne d’Arc een eigen manege, waardoor we het hele jaar door kunnen trainen en eigen wedstrijden organiseren.”
Vera van Bommel (36) is nu lid van de jubileumcommissie, maar ze kent de Paardenvriendjes al uit de periode dat ze zelf met de pony reed. Nu is haar dochter lid, waardoor ze bij de vereniging betrokken blijft. ,,Er wordt naast het paardrijden veel ondernomen. De leden gaan samen op kamp en doen veel leuke dingen samen, waardoor er veel vriendschappen ontstaan. Dat zijn dan wel meidenvriendschappen, want op dit moment zijn alle actieve leden meisjes.”
In het weekend van 15 en 16 juni gaat het jubileum groots gevierd worden. Er wordt nu al getraind om een paarden-carrousel te laten zien, daarnaast zijn er demonstraties van western-rijden en de kür op muziek. De leden laten ook zien hoe je met pony’s kunt springen en het publiek gaat touwtrekken tegen een Belgisch trekpaard. De jubileumactiviteiten vinden plaats in en nabij manege de Meulenhaoi aan de Hulselsedijk in Reusel.