Pleister voor vertrekkende van de Wiel

Beheer sportaccommodatie dure soap

 Mei 2018

 

Bij het slaan van de eerste paal voor de sportaccommodatie kon hij nog breeduit lachen

Jan van de Wiel vertrekt met een dubbel gevoel als wethouder in Hilvarenbeek. Voor de deal met sportbeheerder LACO voor de in aanbouw zijnde sportaccommodatie in zijn eigen dorp, zette hij zich jarenlang in. Uiteindelijk was die deal er, maar hij wist er in de toenmalige Raad geen meerderheid voor te verkrijgen. Zijn collega wethouder Bernd Roks trok het dossier naar zich toe en gooide er een duur onderzoek tegenaan. Met een nieuwe Raad en na nog eens naar de inwoners en vooral de sporters zelf geluisterd te hebben, sloeg de stemming om. Laco gaat toch de beheerder worden, waardoor van der Wiel zijn gram haalt. Ook al is het voor hem een doekje voor het bloeden, want zijn klus zit er inmiddels op.

Het beheer van de nieuwe sportaccommodatie gaat alsnog door Laco uitgevoerd worden. Het standpunt in de Beekse Raad wijzigde 180 graden door de opstelling van de VVD. Hierdoor is men net zover als een half jaar terug, alleen is de gemeentekas weer wat leger.

De overeenkomst die Jan van de Wiel als wethouder vorig jaar met Bert Lavrijsen van Laco sloot, had al een lange voorgeschiedenis. Laco die als exploitant van de Hispohal zijn sporen nagelaten heeft en die met de packagedeal alles in één keer geregeld zag worden. De oude Hispohal zou gesloten worden en over de gemeentelijke bijdrage voor het toekomstig beheer was een standpunt ingenomen.

Maar toen was er de andere wethouder, Bernd Roks, die een meerderheid van de Raad achter zich kreeg om het nogmaals te onderzoeken. Waren wel alle mogelijkheden onderzocht en waarom was er niet beter gekeken naar het beheermodel zoals dat ook succesvol loopt bij Elckerlyk?

De VVD schaarde zich achter de partij HOI Werkt, waardoor meteen ook van de Wiel van het sporthaldossier gehaald werd. Een pijnlijke kwestie voor deze ervaren bestuurder!

Maar in de sportraad, waar vrijwel alle sportverenigingen vertegenwoordigt zijn, was steeds een helder geluid te horen: zelfbeheer gaat niet werken want de verenigingen hebben zelf al veel moeite om de bestuurstafel te vullen.

Voor het nieuwe brede onderzoek werd toch de beurs open getrokken en er werd gesproken aan ronde tafels.

Maar intussen ging de bouw van de nieuwe accommodatie wel door en menig Bekenaar vroeg zich af of er wel tijdig een besluit zou liggen. Wat gaat er gebeuren als er op 1 september geen beheerder is en als Laco de deuren van de oude Hispohal niet sluit?

Met de nieuwe opstelling van de Raad, draaide het roer helemaal om. De VVD was ook overtuigd geraakt dat het een moeizaam proces kon worden om het beheer zelf uit te gaan voeren. Na een stemming kwam er een nipte meerderheid om het beheer toch door Laco uit te laten voeren.

Het laatste woord is er zeker nog niet over gezegd, maar er is nog slechts drie maanden om de laatste plooien glad te strijken. Drie maanden om de puntjes op de i te zetten en drie maanden om het beheer ook voor te bereiden.