Veel verwarring op verwarringsdagen
 
September 2019
 

 
Dementie rukt op en de gemeente Reusel-De Mierden wil een dementie-vriendelijke gemeente zijn. Gisteren (woensdag 25 september) speelden een aantal acteurs de rol van een dementerende om te kijken hoe het publiek erop reageert. Observanten zorgden voor de nabespreking en het uitdelen van folders.
,,Mijnheer komt u maar even mee apart naar deze ruimte,” zegt Helmi Jacobs van de Benu apotheek in Reusel. Ze heeft voor de balie waar ze service verleent een iets oudere man gezien die geen nummertje getrokken had en daardoor niet aan de beurt was. Hij praat onsamenhangend en ze ziet dat er ‘iets’ aan de hand is. Met een handgebaar seint ze een collega in die er meteen bij komt en daarna al snel naar het gezondheidscentrum loopt om een arts te waarschuwen. Dat is het moment voor Karien Wissink om acteur Ad Borremans (69) bij te springen.
,,Pfff,” zucht Helmi. ,,Ik zag dat er iets aan de hand was, maar ik wist niet wat. We maken dat in toenemende mate mee hier, dus helemaal onvoorbereid was ik niet. Dat het een gespeelde  situatie is legt het onderliggende probleem wel bloot.
Borremans, die al 35 actief is bij het toneel in Reusel: ,,Ik heb al veel toneel ervaring, maar vreemd genoeg was ik toch een beetje zenuwachtig voor dit moment. Maar ik moet zeggen dat er goed en kundig gereageerd werd op mijn signalen.”
Marjo Luttels die bij Reusel-De Mierden een van de kartrekkers is voor de ‘verwarringsdag’: ,,Elke maand hebben we een actie om dementie onder de aandacht te brengen. De ene keer is het een lezing, nu deze praktijksituaties die wij naspelen. Er vertrokken vandaag vier teams met een acteur en een observant naar alle openbare plekken in de gemeente en we hopen dat het mensen aan het denken zet.”
Intussen is het acteursteam met Domien Legius en observant Marjo Luttels in de boerenbond in Hulsel aangekomen. Domien, lid van toneelgroep de Eenakter in Hapert, speelt een demente man die zijn fiets op komt halen. Medewerker Frans Schenau herkent Domien en hij ziet dat er iets aan de hand is. Hij waarschuwt zijn collega, maar die is druk aan de kassa. Als hij bezig gaat om vervoer voor Domien te regelen om hem naar huis te krijgen grijpt Marjo in.
In het streven om dementie verder onder de aandacht te brengen is er vandaag (donderdag 26 september) een lezing door psycholoog Senne Pol in de Schakel in Hooge Mierde (aanvang 19.30 uur, toegang gratis).