Hardlopen De Mierden nu in vereniging

 ED/Brada Januari 2013
 

Hooge Mierde – De hardlopers uit Hooge en Lage Mierde die bij de Dorpslopers hun basisopleiding kregen, zijn sinds deze week verbonden binnen een echte vereniging. De nieuwe vereniging draagt dezelfde naam ‘Dorpslopers’ en streeft nog steeds hetzelfde doel na: op een laagdrempelige manier iedereen aan het sporten krijgen. Door in een vereniging verder te gaan, zijn de lopers verzekerd tegen risico’s en hebben ze de zekerheid dat de club over langere tijd  blijft bestaan. Oprichter Leo van Avendonk ziet het geheim van de nieuwe vereniging in de laagdrempeligheid.

“Toen we zes jaar terug startten met een basisopleiding voor beginnende hardlopers hadden we als doel om de deelnemers na de basisopleiding door te sturen naar de regionale atletiekclubs. We merkten echter dat de doorstroming niet vlotte: vrijwel iedereen wilde bij de Dorpslopers blijven. Maar omdat we zelf geen vereniging waren, hadden we weinig te bieden.” De dorpslopers stoomden in zes jaar tijd al zo’n twintig groepen van tien personen klaar om minstens vijf kilometer aan één stuk hard te lopen. “De gemiddelde leeftijd is midden veertig en de straten in het dorp en de bossen in de omgeving vormen onze atletiekbaan. Elke woensdag starten we in een oude koeienstal met rekoefeningen, niemand hoeft ver te reizen want bij de eerste meter buiten begint ons parcours. En dat parcours is elke keer weer anders.”

foto: Leo van Avendonk met nr 561 in een regionaal loopevenement

Van Avendonk (60) leerde dertig jaar terug de atletiek kennen en verkende daarna alle afstanden tot en met de marathonafstand. Daarna richtte hij zich vooral op het opleiden en stimuleren van ongeoefende lopers. “Degene die zich aanmeldt met de minste aanleg is voor ons de grootste uitdaging. Wij garanderen na tien lessen dat iedereen vijf kilometer kan lopen,” zegt hij.Van de tweehonderd opgeleide lopers zijn er nu tachtig lid geworden van de nieuwe vereniging en er is een vijfkoppig bestuur. Het jonge clubje gaat op dezelfde voet verder: ongeoefende sporters motiveren om te starten.

“We hebben geen verplichtingen of bijkomende taken. Het jagen op records past ons niet, het enige doel dat we stellen is om één keer per jaar een goed doel te steunen. De afgelopen jaren was dat het Verbeten Instituut in Tilburg.”

De Dorpslopers gaan vanaf deze week in hun nieuwe groene clubkleuren de weg op. Een groene vereniging, een kleur die in alle opzichten uitgedragen wordt.