Kees van Loon en Ria Wissink gaan de diepte in

 ED november 2012
 

Lage Mierde – Met een gewaagd tweespel gaan Kees van Loon en Ria Wissink op weg naar verdieping van hun toneelervaring. In het spel ‘Smoeder’ waarin zij de enige spelers zijn, spelen ze zowel de rol van zichzelf als van hun eigen ouders. Door het spel tussen het publiek in een kleine ruimte te spelen, hopen ze de emotie tot in de ziel van de toeschouwer te brengen.

“Je ziet zoveel series op tv waar het echte leven nagespeeld wordt, maar om het zelf te doen is nog veel indringender,” zegt Kees van Loon. “Ik wou naast de comedy die we meestal spelen altijd al een keer meer drama in het spel, daar is nu de kans voor.”

 

De Lage Mierdenaar, in het dagelijkse leven manager vastgoed bij een zorgorganisatie, loopt de hele week in een maatpak rond, maar bij de repetitie kruipt hij in een andere huid. Ditmaal in de huid van zichzelf.

“Ik zag het stuk, dat geschreven en gespeeld werd door Maria Goos, op tv en was geïmponeerd door de directheid. Het spel is zo persoonlijk dat het erg dicht bij jezelf komt. Toen Jan Berger, regisseur in zowel Hooge als Lage Mierde, met het verhaal kwam dat hij een gezamenlijke productie wilde starten zaten we snel op dezelfde lijn. We hebben de verhaallijn wel vertaald van de stadse omgeving naar het dorp.”

Ria Wissink uit Hooge Mierde, loopt in het dagelijkse leven in een verpleegstersuniform rond. Om nu in haar vrijetijdskleding op de planken te staan en ook de rol van zichzelf en haar ouders te spelen noemt ze confronterend. “Al vanaf je geboorte is je moeder een vanzelfsprekendheid,l maar als je later afscheid van haar moet nemen heeft dat veel impact.”

Als ze laat zien hoe ze, kijkend naar haar handen, de handen van haar moeder herkend, wordt duidelijk hoe indringend het spel kan zijn.

Omdat ‘Smoeder’ enkel in kleinere zalen wordt gespeeld is er nauwelijks ruimte tussen de twee spelers en dat publiek. Van Loon daarover: “dat is wel wennen, voor mij is dat nieuw.  Ik hoop dat het niet verlammend werkt.”

‘Smoeder’ wordt opgevoerd in de vier kernen van Reusel-De Mierden, steeds vanaf 20.00 uur. Op 30 november in Drieske in Hulsel, 1 december De Ster Lage Mierde, 7 december de Kei Reusel en 8 december De Schakel Hooge Mierde.

De spelers gaan de opbrengst schenken aan een goed doel en met ‘Moeders voor moeders’ blijven ze ook in dat streven dichtbij hun uitgangspunt.

Informatie en kaartverkoop va 06-40269124 en smoeders2012@hotmail.com.