In memoriam 

Drika van Gisbergen kon ver terug kijken

 Maart 2018

Met het overlijden van Drika van Gestel - Van Gisbergen (104) wordt afscheid genomen van de laatste eeuweling uit het gezin van Gisbergen uit Hooge Mierde. De familie nam eerder al afscheid van haar broer Joan (102) en zus Trui (100).

Drika was het derde kind van Franske en Coba van Gisbergen-Larmit, die aan de Baan in Hooge Mierde woonden. Ze trouwde kort voor de oorlog met Jan van Gestel, met wie ze een boerderij runde en tien kinderen kreeg. Uit die tien kinderen zijn weer 23 klein en 28 achterkleinkinderen voortgekomen.

Drika was en bleef het leven altijd vanuit de positieve kant zien. Ze las tot na haar honderdste verjaardag elke week een boek en tot het laatste maakte ze woordpuzzels. Tot in haar laatste levensjaar had ze ook nog contact met een van haar klasgenoten uit 1921: Mientje van Gompel-De Crom uit Reusel. Samen overleefden ze twee wereldoorlogen en het laatste bezoek aan elkaar was toen ze beiden al 103 jaar oud waren.

Hoe ze tot aan het laatst de wereld om haar heen bleef volgen, bleek wel uit de opmerking tegen haar dochter Truus, kort voor haar overlijden. ,,Het meest veranderd in honderd jaar? Vroeger hoefde je nooit af te rekenen als je boodschappen ging doen. Alles werd opgeschreven en afrekenen kwam later wel een keer.  Nu moet je alles meteen betalen.”

Drika woonde tot na haar honderdste nog zelfstandig, in ‘haar’ dorp Hooge Mierde. Toen ze naar verzorgingstehuis De Floriaan in Bladel vertrok, voor het laatste stukje van haar leven, bleef haar eeuwelingenbankje in Hooge Mierde achter. Dat staat nog bij de Knilluskapel, aan de Corneliusstraat, samen met dat van haar broer en haar zus.

Dinsdag wordt er afscheid genomen met een dienst in Zaal de Schakel in Hooge Mierde (vanaf 10.30 uur) waarna de crematie plaats vindt.