Drika van Gestel 104

 januari 2018

Met een brede glimlach nam Drika van Gestel vrijdag 26 januari de felicitaties in ontvangst vanwege haar 104-de verjaardag. De Hooge Mierdse die nu haar dagen in de Floriaan in Bladel doorbrengt, ontving daar haar kinderen en een deel van haar kleinkinderen. Komende week wordt het verjaardagspartijtje nog wat uitgebreider gevierd en zullen ook haar achterkleinkinderen aanschuiven. Drika heeft nog regelmatig contact met haar oud-klasgenote mevrouw van Gompel-De Crom uit Reusel, die al iets eerder dan zij 104 werd.

Eerder nam ze al afscheid van haar broer Joan die 102 werd en haar zus Trui, die ook de honderd vol maakte.

Ze overleefde twee oorlogen en zag de wereld om haar heen ingrijpend veranderen. Haar ouders hadden een boerderijtje aan de Twisselt in Hooge Mierde, nu De Baan geheten. Als derde in een gezin waar nog vier kinderen na haar kwamen, kwam het goed uit dat ze op de boerderij goed mee aan kon pakken.  Van aardappels rapen, het melken van de geit en de koeien en schoffelen op de akkers tussen de gewassen. Pas later ging ze nog enkele jaren dienen bij boeren in het dorp.

Na haar huwelijk met Jan van Gestel ging ze wonen aan het Dorenboompje in Hooge Mierde, waar ze samen een grote toekomst in gedachten hadden. Maar het liep niet allemaal zoals verwacht.

Eerst brak de oorlog uit en kort daarna ging hun enige zeug dood. Het was een ramp voor de jonge boer en boerin, maar ze lieten het er niet bij zitten.

Samen met Jan was ze 53 jaar gelukkig getrouwd. Toen zoon Jaac op de boerderij kwam trokken ze naar het durp.

Een echt geheim om oud te worden heeft ze niet. Haar ogen staan nog helder en bijna dagelijks maakt ze nog een woordzoekerspuzzel.