Hilverbode mei 2011

 

Korfbal in Diessen leeft als nooit tevoren

DSV na 60 jaar nog springlevend

Het korfbal in Diessen leeft als nooit tevoren.  In het diamanten jubileumjaar kan niemand in Diessen nog om de club heen. Spaarde de jeugd eerder alleen maar plaatjes van de profvoetballers: nu gaat het vooral om de DSV-sterren. De lokale supermarkt van Luc van Riel sprong  er handig op in en creëerde net in dit jubileumjaar een fantastisch promotiemiddel. Een kleurrijk boek met foto’s en informatie van alle teams en daarnaast de plaatjes van alle speelsters. Kinderen, hun opa’s en mensen tot ver buiten Diessen komen om de DSV plaatjes.

Intussen is er ook nog het jubileumfeest dat komende week groots gevierd gaat worden. Nu de teams uitgestreden zijn in hun competities kan het glas geheven worden. Op sportpark de Alsie staat een tent en van vrijdag tot en met zondag aanstaande is het bal. Groot bal.

 Volgens de Diessense geschiedschrijving  werd er al in 1947 gekorfbald maar het zou tot 1951 duren tot er een echte club voor opgericht werd: de <I>Diessense Sport Vereniging<I> (ofwel DSV). Lucie Gooskens-Teurlings geldt als grote animator van het eerste uur. Vrouwen als Riet van Hees, Riet Hordijk en Annie Buylinckx namen de jeugd  onder hun hoede en stimuleerden het korfbal in Diessen. De club trok in de beginjaren schouder aan schouder op met de gelijknamige voetbalclub (RKDSV). In 1961 kon het eerste serieuze succes opgetekend worden met het behalen van het Brabants kampioenschap.

 Bloei

 Maar DSV ging vooral met haar tijd mee. Het vaandelteam drong door tot de topklasse en de club leverde diverse junioren aan regionale en zelfs het nationale team. Net de laatste stap naar de absolute top bleef tot nu toe uit en als het aan het huidige bestuur onder voorzitterschap van Lizette de Laat ligt mag ook dit laatste stapje gezet worden. Om dit te bewerkstelligen is nu toptrainer Frank van de Ende aangetrokken. De concurrentie kan de borst nat maken want met een meer dan goede jeugd komt DSV er aan.

In de zestig jaar dat DSV groot werd steunde de club op diverse leden en vrijwilligers die tientallen jaren het beste van zichzelf aan hun club gaven. Meiden die zelf korfballen, daarnaast nog de jeugd trainen en als ze zelf kinderen hebben niet kunnen wachten tot die zes jaar zijn om ze snel in te schrijven.

Het is deze clubliefde die veel verbondenheid geeft en de club  sterk maakt. Op dit moment zijn er vier seniorenteams actief, waarvan een in de midweek competitie speelt. Van de elf jeugdteams strijden er een aantal mee op het allerhoogste niveau. Zo waren de A-junioren tot op het laatste moment in de race om de kampioensschaal in de allerhoogste klasse.

Alsof de lofuitingen in dit bijzondere feestjaar nog niet voldoende zijn kreeg de club ook nog eens de Sportprijs van de gemeente Hilvarenbeek. Als de dames terug denken aan de superlatieven die hiermee op hen los werden gelaten krijgen ze nog een blos op hun wangen.

 Feestje

 Vrijdag 3 juni begint het feestweekend met een vriendentoernooi.

Op de daaropvolgende zaterdag komt de jeugd aan hun trekken. S avonds is er de presentatie van het nieuwe clubtenue  en worden de namen  van de nieuwe sponsors bekend gemaakt.. Het feest wordt die avond afgesloten met een bonte avond.

Op zondag 5 juni maken de korfbalsters een uitstapje naar het voetbal. Samen met de mannen van  RKDSV gaat er gevoetbald worden in het 7x7 toernooi.

 DSV. De 158 leden weten alles van hun club en ze doen er alles voor.  Doordat in menig huishouden het boek met korfbalplaatjes in de kast staat, kan er tot in lengte der dagen het 60-ste jubileumjaar herinnerd worden.

 foto: De dames die als eersten in Diessen korfbal speelden