Exposeren ook na een hersenbeschadiging
 
Oktober 2018
 
Er gebeurt iets in je leven zoals een ongeval of hersenbloeding, waardoor niet alles meer functioneert dan daarvoor. Ga je bij de pakken neerzetten of probeer je nog mee te doen i n het leven?
Vanaf 12 oktober exposeren deelnemers aan NAH zorgatelier Buiten in Lage Mierde drie maanden in Libra Revalidatiecentrum Tilburg. Op locatie Leijpark, voor veel van de deelnemers geen onbekend terrein omdat ze er zelf ook ooit revalideerden. In de week van 10 oktober  start ook  het congres van de Nederlandse Hersenstichting.
Ad van Gorp (73, Goirle) werkte altijd veel met aquarellen, maar sinds kort heeft hij werken met mozaïek ontdekt. Hij werkt op dit moment aan een aantal fruitschalen, waarbij hij elk tegelstukje handmatig op maat knipt. Het is een monnikenwerk, maar het geeft hem veel voldoening. Ooit werkte hij in de productie bij de DAF fabriek, nu neemt hij al zeven jaar deel aan het NAH zorgatelier Buiten.
Jo van Hattum (64) uit Middelbeers was een groot deel van zijn leven ondernemer. Door Parkinson moest hij veel inleveren, maar door deelname aan een zorgatelier vond hij zijn eigen waarde weer terug. Hij geniet er van de kleine dingen, zoals ritjes met de duo-fiets als vrijwilliger  Joost de Kort (Hilvarenbeek) aanwezig is. Thuis heeft Jo ook een (aangepaste) fiets, het is voor hem een groot goed om de buitenlucht in te kunnen blijven ademen.
Jo Hurkmans (83) uit Tilburg heeft een groot deel van zijn leven als architect gewerkt. Het was een periode in zijn leven dat de bomen tot in de hemel groeide. Samen met zijn vrouw reisde hij door Frankrijk waar hij mooie streken ontdekte. Nu zit die schoonheid nog steeds in zijn herinnering, maar zelf kan hij er vanwege zijn Parkinson niet meer naar toe. Wat hij nog wel kan is tekeningen en schilderijen maken, puttend uit zijn geheugen. De Franse vergezichten komen dan weer tot leven en voor hem is het een middel om zijn gevoel te uiten. “Ik experimenteer graag met lijnen, kleuren en technieken,” zegt Jo.
“In de begeleiding van de deelnemers op het Zorgatelier bieden we hen niet alleen verzorging en een veilige haven, we leren hen ook heel gericht technieken aan om kunstwerken te maken,” legt Tejo Sluijter uit.
Hij ontdekte precies tien jaar terug het oude pand van architect Fokke van Duin aan de Buitenman in Lage Mierde. Het pand heeft aan de zuidzijde een prachtig uitzicht op een mooie tuin die geflankeerd wordt door een oude beek. In de loop van tien jaar tijd is het pand uitgebreid en kwam er een apart leslokaal bij. Bij goed weer wordt er ook veel in de open lucht gewerkt.

Jo Hurkmans over het pand: “Ik heb zelf als architect jarenlang in zo’n zelfde ruimte gewerkt. Dat maakt het voor mij heel speciaal.”
Bij de expositie 10 jaar KunsteNAHrs van Buiten in het Libra Revalidatiecentrum, heeft de te tonen kunst meerdere doelen. Het toont de mensen die daar nu revalideren wat er nog mogelijk is na hersenletsel. Voor de deelnemers die er hun werken hebben hangen, is het ‘t etaleren dat ze nog meedoen in de maatschappij. Ze werken allemaal belangeloos aan de kunst, die voor hen bijdraagt aan meedoen in de maatschappij.
Tejo Sluijter: “wij zijn altijd benieuwd hoe de buitenwereld reageert op het werk van onze deelnemers. Zo waren we eerder dit jaar bij het Kroller-Muller museum op de Veluwe. Daar werden onze deelnemers enthousiast ontvangen. Er werd zelfs een portret van hen gemaakt met het werk dat ze zelf maakten. Een mooiere waardering kun je ze niet geven.”
Ook de tien vrijwilligers die bijdragen aan het werk in het zorgatelier, genieten elke dag van de activiteiten die er plaats vinden. Marian van Helvoirt uit Esbeek werkte zelf ooit op de Mytylschool en weet uit ervaring hoe belangrijk het is om mee te blijven doen in de maatschappij. Ook Meggy van Dommelen geeft elke week haar energie aan het NAHproject. “De deelnemers een fijne dag bezorgen is voor mij het belangrijkste,” zegt ze.
Wie het werk van de NAH deelnemers wil zien kan op de openingen van Libra Revalidatiecentrum terecht op locatie Leypark, naast het Elisabeth ziekenhuis in Tilburg. De expositie eindigt op 7 januari.