Een blik in de keuken van een bijzondere woonzorgboerderij

D’n Bolle Akker, een unieke voorziening in Vessem

 

 

Publicatie in blad van Sint Joris sept 2010

 

Vorige maand is woonzorgboerderij D’n Bolle Akker aan de Flinkert in Vessem opgeleverd. De laatste stap in de bouw, maar voor de projectleiders Anita van Asperdt en Jos van der Sande (Sint Joris zorg en dienstverlening) en Harrie Wenting (Lunetzorg) is er nog volop werk. In deze rubriek geven zij tekst en uitleg over de totstandkoming van D’n Bolle Akker en de werkzaamheden die nog moeten gebeuren voordat de woonzorgboerderij werkelijk gaat draaien.

 

Van idee naar werkelijkheid

‘In 2001 hebben wij met Regionale Stichting Zorgcentra de Kempen (RSZK) gekeken wat er nog ontbreekt op het gebied van wonen, zorg en welzijn’, vertelt Jos. ‘Al snel werd duidelijk dat er een plek gecreëerd moest worden waar dementerende ouderen en mensen met een verstandelijke beperking zich prettig kunnen voelen bij het boeren-en buitenleven oftewel een woonzorgboerderij.’ Enige tijd later schoof Lunetzorg aan en deed RSZK een stapje terug. Sint Joris en Lunetzorg gingen meteen voortvarend aan de slag en legde de lat hoog. ‘We hebben de plannen voorgelegd bij WSZ en zij waren meteen enthousiast’, geeft Harrie aan. ‘Met onze kennis in de zorg en de ervaring in bouwen van WSZ hebben we een programma van eisen opgesteld en zijn de benodigde vergunningen aangevraagd.’ Na enkele bezwaren, waardoor op het laatste moment het project nog wat vertraging heeft opgelopen, ging in september 2009 de eerste schop in de grond.

 

Jos van de Sande (L) en directeur Arnold Vosters van sint Joris zijn de grondlegers van het idee van D'n Bolle Akker

 

Wonen op D’n Bolle Akker

Nu, een jaar later, is aan de Flinkert een sfeervol en landelijke woonvoorziening gerealiseerd. ‘D’n Bolle Akker moet zorg op maat gaan bieden in een kleinschalige leef- en werkomgeving waarbij het leven op de boerderij en het buitenleven centraal staan. Door de uitstekende samenwerking tussen de betrokken partijen, Sint Joris, Lunetzorg, WSZ en LSW Architecten, zijn we daar volgens mij zeker in geslaagd’, geeft Anita aan. D’n Bolle Akker bestaat uit één boerderij en vijf woongebouwen. In november zullen de eerste cliënten van Sint Joris en Lunetzorg op D’n Bolle Akker gaan wonen. In totaal zullen op de woonzorgboerderij 18 dementerende ouderen en 12 mensen met een verstandelijke beperking hun onderdak vinden. Ieder woongebouw bestaat uit een gemeenschappelijke huiskamer en keuken waar de bewoners, onder begeleiding, voor een maaltijd zorgen. Daarnaast beschikt elke bewoner over een eigen zit/slaapkamer.

 

Dagbesteding op D’n Bolle Akker 

In en rondom de boerderij zijn allerlei activiteiten mogelijk. ‘Hierbij kun je denken aan activiteiten die passen bij het dagelijkse leven op de boerderij zoals het verzorgen van de dieren of werken in de moestuin’, vertelt Harrie. ‘Maar ook klusjes in en om de woongebouwen en huishoudelijke werkzaamheden maken deel uit van de dagbesteding van de bewoners.’ Zowel de dementerende ouderen als de mensen met een verstandelijke beperking kunnen gebruik maken van de dagactiviteiten op de boerderij. Momenteel zijn de projectleiders nog druk bezig met de inrichting en aankleding van de woonzorgboerderij zodat in november alles gereed is.

 

Samen en voor elkaar

Samenwerken op D'n Bolle Akker, zoals hier bij het uitpakken van de eerste steen.

 

Woonzorgboerderij D’n Bolle Akker is een unieke voorziening. Jos: ‘De woonzorgboerderij biedt op één locatie zorg aan verschillende doelgroepen. De verschillende zorgvoorzieningen lopen in elkaar over. De medewerkers zijn verantwoordelijk voor de verzorging, het huishoudelijk werk en begeleiding bij de dagbesteding. Van de medewerkers wordt enige flexibiliteit verwacht en ze moeten kunnen omgaan met beide doelgroepen. Inmiddels zijn de sollicitatiegesprekken achter de rug en hebben Harrie en Anita de juiste medewerkers geselecteerd. Middels indicatie zijn de plaatsen voor de bewoners toegewezen. De bewoners zullen samen en voor elkaar gaan werken. ‘Zo kan het heel goed voorkomen dat mensen met een verstandelijke beperking bijvoorbeeld voor de dementerende ouderen koffie zetten’, aldus Harrie. En het samen en voor elkaar werken is juist hetgeen wat D’n Bolle Akker juist zo uniek maakt.  

 

Benieuwd?

Noteer dan zaterdag 19 maart a.s. in uw agenda want dan stelt woonzorgboerderij D’n Bolle Akker voor alle belangstellenden haar deuren open.

 

 

 

 

 

Om een project zoals D'n Bolle Akker op te zetten is veel inzet en samenwerking nodig. Vlnr Arnold Vosters (st Joris), Frans Verdonck, Harrie Wenting (Lunet zorg) en Anita van Asperdt (st Joris) die bij de gehele planontwikkeling betrokken waren