Bijzondere kapel in Hulsel

 ED oktober 2015

 

Hulsel - De kerk werd er gesloten, maar een nieuwe kapel werd geopend. Pastoor Karel van Roosmalen wijdde afgelopen weekend de nieuwe kapel aan de Huisacker in Hulsel in. Terwijl hij het wijwater over de buitenmuren sprenkelde, stond hij schouder aan schouder met de zangers van het parochiekoor en de gildebroeders van het Sacramentsgilde.

De nieuwe kapel heeft enkele bijzondere elementen, zoals het beeld van Maria, dat vanaf 1900 in de nabij gelegen kerk stond. Vanuit de kerk kwam ook de originele stenen communiebank, die vanaf 1919 in Hulsel aanwezig was. Het beeld van Maria wordt nog geflankeerd door dat van Willibrordus en Jozef, al staat die laatste er slechts tijdelijk. In de toekomst komt het beeld van Patroonheilige Clemens er voor in de plaats.

Voor de bezoekers die even een rustmoment zoeken, staan er enkele kerkbanken uit de parochiekerk. De bezoekers die daarop plaats nemen, kunnen een ander opvallend detail nauwelijks over het hoofd zien: het met de hand gemaakte glas-in-loodraam in de zijmuur van de kapel.

Het werd met de hand gemaakt door Hulselnaar Toon Poppeliers, naar een ontwerp van Jan Hein van Stiphout uit Tilburg. Poppeliers ging bij het maken van het raam niet over één nacht ijs. Hij gebruikte religieus glas om er drie cirkels in te verwerken, zoals dat eerder ook gebeurde bij de priorij ’t Zand in Tilburg. De lijnen symboliseren de verbeelding van de drie-eenheid. In het ontwerp lopen ook twee lijnen: de lijn omhoog voor het leven en de lijn omlaag voor de dood. Doordat de kapel, met de ingang aan de Huisacker, ook de toegang tot het kerkhof markeert, is leven en dood nauw verbonden aan de kapel.

Voor de bouw van de kapel sloegen een aantal vrijwilligers uit de Clemensparochie de handen ineen. Hulselnaar Kees Seegers maakte de werktekeningen voor het gebouwtje, waarna een aantal lokale vaklieden op vrijwillige basis hun bijdrage leverden. De rood getrommelde stenen zijn deels in boerenvlecht gemetseld, de zijgevels zijn versierd met een uitspringende fries en boven de ingang is een ronde boog aangebracht. De dakgoten zijn geïntegreerd door de voor- en achtergevels te voorzien van kleine steunberen, terwijl de afwerking met diverse arduinlijsten is gedaan.

Bij de sluiting van de parochiekerk bleef het Hulselse kerkhof gewoon zijn functie behouden, maar een rustiek plekje werd daar gemist. Daarom verrees er tegelijk aan de achterkant van het kerkhof een rustruimte voor de vrijwilligers die het kerkhof bijhouden. Ook deze ruimte werd tegelijk met de kapel geopend.

De kapel is nu dagelijks geopend in de wintermaanden van 9.00 tot 17.00 uur, in de zomer tot 20.00 uur.

Bezoekers hebben de mogelijkheid om er te bidden of gewoon te genieten van de stilte. In de kapel kunnen er kunnen er noveemkaarsen en waxinelichtjes aangestoken worden.

Aan de achterkant van de kapel werd nog een urnenmuur aangebracht.