Eiervrouwtje legt er de pannen op

 Juni 2017 

Reusel – Eerder nam Reusel afscheid van het aardbeienvrouwtje, nu ook het eiervrouwtje.

Na een val waarbij ze haar arm brak, vindt Jo van den Borne(87) het welletjes en stopt ze met de eierverkoop aan huis. Een grote eierautomaat gaat haar werk overnemen.

,,Ik verkoop de eieren al vanaf het moment dat ik hier kam wonen, dat was in 1954” zegt ze.

Jo, klein van stuk, zit er nu wat mistroostig bij met haar arm in het gips en blauwe plekken op haar jukbeen. ,,Ik weet niet wat er gebeurde. Ik was buiten en ineens lag ik op de grond. Het deed pijn, maar de grootste pijn ligt toch wel dat ik hierdoor moet stoppen met de eierverkoop,”  zegt ze.

Terwijl ze vertelt, tingelt de achterdeur van haar boerderijwoning nog onophoudelijk. Haar vaste klanten weten dat er naast de eierautomaat aan de andere kant van de boerderij, nog steeds eitjes staan op de tafel bij Jo. Naast de rekken met eieren staat een schaaltje waar de kopers hun geld in deponeren. Kopen bij het eiervrouwtje was altijd een kwestie van vertrouwen.

‘’Ik krijg nu nog veel aanloop en veel klanten krijgen er een kopje koffie bij,” legt ze uit. ,,Dat ga ik missen, dat weet ik nu al.”

Jo kwam ooit vanuit Biesthoutakker in Reusel wonen, toen ze met Harrie van den Borne trouwde. Zijn ouders woonden nog tientallen jaren bij hen in en Jo verzette veel werk mee op de boerderij. Nu staat er een modern kippenbedrijf met ruim tachtig duizend hennen achter hun huis, gerund door haar kleinzoon. Haar kleindochter runt er nog een kleinschalige activiteitenboerderij: kiplekker.

‘’Ja, ik weet het, ik kan de vooruitgang niet tegen houden. De automaat die er nu staat is er tijdelijk, er komt dadelijk een meer uitgebreide, omdat er naast eieren ook uien en aardappels in te koop komen.”