Trees van Limpt Netersel ‘moeder van de fanfare’

Voor elke muzikant een sinaasappel.
‘Moeder der fanfare’ onthult geheim in Netersel.
Met een zak vol sinaasappels van Trees werd Brigida weer eens Nederlands kampioen.
 
ED 2002
 
Trees van Limpt uit Netersel kreeg de zilveren medaille van de KNMF uitgereikt omdat ze zich vijfentwintig jaar inzette voor drumfanfare St Brigida. Maar voor de Neterselse muzikanten is Trees veel meer dan ‘gewoon bestuurslid’: zij zien haar meer als de moeder van de drumfanfare. Op concours met de fanfare en een strikje vergeten? Da heeft Trees altijd een reserve bij.
 
Nee, van die drukte en het middelpunt van de belangstelling moet ze eigenlijk niets hebben. Toen haar zwager, tevens voorzitter van de KNMF, afgelopen zondag uitgebreid de loftrompet uitstak voor Trees, zweette ze peentjes. Geef haar maar de oefenavonden op de donderdag. Zo tegen het einde van de avond, dan heeft er altijd wel iemand een hart onder de riem nodig, want dat is Trees van Limpt. Altijd zorgend, alert en in touw voor die dingen die alle anderen vergeten.
“Toch was het zondag niet zo spannend dan tijdens de Nederlandse kampioenschappen waar Brigida vaak aan deelnam. Ik ging altijd mee en had een grote zak met sinaasappels in mijn tas, een geheim dat ik van een verre kennis had. Ik was er van overtuigd dat het een gunstige uitwerking heeft op het zuurgehalte in de maag: vanaf de eerste keer werkte het en werd Brigida, toen nog als showorkest, Nederlands kampioen”.
Toen de muziekvereniging vorig jaar als drumfanfare opnieuw deelnam aan het Nederlands kampioenschappen mocht één ding dan ook niet ontbreken: de sinaasappels van Trees. “En opnieuw kampioen he,” glundert Trees, met het juryrapport voor haar neus. Maar spannend bleef het wel. Van de dag voor het kampioenschap tot aan het jury oordeel: “dan werd je telkens een jaar ouder,” zucht Trees.
 
Toen de showfanfare St Brigida vijfentwintig jaar terug om een penningmeester verlegen zat ging de voorzitter naar de plaatselijke Rabobank. Trees van Limpt die daar als baliemedewerkster werkte, leek vertrouwd genoeg om ook de centen van de vereniging te beheren en ze werd gevraagd voor deze ‘erebaan’. “Maar met die centen dat bleek toch niet echt iets voor mij,” zo blikt Trees terug. “Ik maakte me veel te druk als er ook maar één gulden ontbrak. Toen ik later gewoon bestuurslid was kwam ik meer in de rol waarin ik me thuis voelde. Zorgen voor alle kleine dingen die in zo’n vereniging geregeld worden. Een bezoekje als er iemand ziek is en een luisterend oor voor al de leden. Wat je dan terug krijgt van de mensen: daar doe je het voor.
Naast de kleine attenties waar Trees altijd aan denkt was ze ook al die jaren betrokken bij de voorbereiding van de kermiskoers Presto Pedale en de laatste jaren verleende zehand- en spandiensten bij Neterpop.
De KNMF medaille die ze kreeg draagt Trees fier op de borst maar nog blijer was ze met het lied ‘Ons dorp’ dat Omroep Brabant coryfee Jan Waalen voor haar zong. “Maar ook de kaarten die ik vandaag kreeg zijn hartverwarmend. Ook van mensen waar ik het totaal niet van verwachtte”.
Trees van Limpt kreeg eerder ook al een koninklijke onderscheiding voor haar verdiensten bij Brigida. Of ze er nog vijfentwintig jaar aan vast plakt? “Nou, dan ben ik achtenzeventig jaar: dat denk ik dus niet,” zegt ze.