Werk Emiel Hendrikx bekroond
Beekse Meesterbrouwer in de prijzen
 
november 2019
 

 
Het brouwen van lekkere en bijzondere biertjes zit in de lift, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Dat daarin het relatief kleine Hilvarenbeek goed scoort, is opmerkelijk. Onlangs won brouwerij De Roos uit Hilvarenbeek al een prijs met een bekroond bier, afgelopen week was er opnieuw Beeks succes met Emiel Hendrikx (42) op een nog groter podium. Voor de goedlachse Bekenaar, die zijn roots in Diessen heeft, was het niet zijn eerste prijs, maar wel een van zijn meest aansprekende tot nu toe.
Een amber bier en een bokbier in de categorieën Traditional Pale Ale en German-Style Dunkler Bock bij de European Beer Star verkiezing in Duitsland, leverde Emiel een Gouden en Bronzen waardering op. Daar wil hij graag even op proosten!
In de wereld van de Meester-brouwers bij de grotere biermerken, waaronder Emiel gerekend mag worden, komen de successen vaak op latere leeftijd van de meesterbrouwer. De vele jaren opleiding en ervaring die nodig zijn om het vak van onder de knie te krijgen, zijn doorgaans nodig om het beste uit jezelf te halen om de beste bieren te kunnen ontwikkelen en brouwen.
Voor Emiel begon zijn carrière in de brouwerswereld al op jonge leeftijd, nadat hij afstudeerde aan de HAS Levensmiddelentechnologie in Den Bosch. Na zijn sollicitatie bij een grote Nederlandse brouwer, werd hij binnengehaald als productieleider van de brouwerij, maar de mensen om hem heen ontdekten al snel zijn sterke drive om iets te bereiken. Gekoppeld aan goede communicatieve eigenschappen en een goede neus, bleek dat een gouden combinatie en hij voelde dan ook al snel het vertrouwen in hem groeien. Hij klom op tot brouwmeester en kreeg de kans om steeds meer een centrale rol te gaan vervullen bij de ontwikkeling van nieuwe bieren en dranken. Sinds vier jaar stuurt hij nu als Meester-Brouwer processen aan die leiden tot nieuwe producten op de Internationale biermarkt. Dat de speciale bieren op dit moment booming business zijn, speelt hem hierbij wel in de kaart. “Er is de afgelopen jaren een ongelofelijke verandering opgetreden,” zegt hij om zich heen kijkend. “Aanvankelijk was er vooral in Nederland een groeiende vraag naar bijzondere bieren, maar nu zie je dat in heel Europa en zelfs in heel de wereld ontstaan. Er zijn duizenden merken en nog veel meer verschillende biertjes die allemaal hun eigen ingrediënten, proces en eigen verhaal hebben. Daaromheen zijn er talrijke competities en bierverkiezingen, vele regionaal, maar ook Europees en van de hoogste categorie, zoals de European Beer Star. Om daarin op te vallen en te kunnen scoren, moet je meer dan goed je best doen en moet vooral het bier van de allerhoogste kwaliteit zijn. Het gaat daarbij ook om creativiteit en innovatief bezig zijn. Nieuwe ingrediënten en technologieën uitproberen en zodanig toepassen dat het de smaak en de beleving van het product versterkt.”
Emiel wil de gewonnen prijs niet alleen op zijn eigen conto hebben en prijst vooral het team van medewerkers die allen hun steentje eraan bijgedragen hebben. Het maakt de prestatie van de Bekenaar alleen maar mooier. Maar hoe voelt het nu om als Meesterbrouwer bekroond te worden?
“De wedstrijd was in Nürnberg, in Duitsland. Dit is werkelijk in het hol van de leeuw want die Duitsers hoef je niets te leren over brouwen en drinken van bier. Er werden dit jaar maar liefst een recordaantal van 2.483 bieren uit 47 landen ingezonden en in 67 categorieën getest. Wij hebben verschillende bieren van onze brouwerijen in Nederland en België ingestuurd voor diverse verschillende categorieën. De bekroonde bieren die ik samen met mijn team ontwikkeld hadden kwamen uit in de categorieën Traditional Pale ale en German-Style Dunkler Bock. Er waren maar liefst 145 juryleden, allemaal Meester-brouwers, biersommeliers en gevestigde bierkenners uit 28 landen en dat er zo’n brede beoordeling is, maakt het nog specialer.”
De komende weken zal Emiel zijn bekroning terug kunnen lezen in diverse vakbladen, maar hij gunt de Hilverbode zeker de primeur.