Emiel Henrikx op podium NK

  hilverbode okt 2009
In de Zuid Limburgse heuvels reed Bekenaar Emiel Hendrikx (32) afgelopen zondag naar een podiumplek bij het NK ATB-marathon, hij werd derde in de categorie Masters 1. Het kampioenschap was de marathonafstand (100 km) bij de Bart Brentjens challenge. Het werd een slijtageslag door de zware omstandigheden maar Hendrikx bewees zijn goede vorm van de laatste weken.
 
De derde plek die Emiel behaalde kwam niet uit de lucht vallen, hij is al enkele jaren aan een opmars bezig en had vooral het laatste half jaar een mooie serie uitslagen bij elkaar gefietst. Zijn vierde plaats bij de Duensberg bike-marathon, achter regerend Nederlands kampioen Roel van Houthum, liet al zien dat er mogelijkheden waren. De Beekse ATB’er die zowel lid is van de Diessense Baars bikers als van het Peerke-team uit Esbeek, verdiende zijn bronzen medaille met een uitgekiende race. ‘Ik wist dat het zwaar zou worden omdat het veel geregend had. De heuvels worden dan glibberig, je moet dan goed doseren.’
Om pech te vermijden reed hij met een dubbele hoeveelheid anti-lekvloeistof in zijn banden, achteraf een juiste keuze. Omdat de boeren in deze tijd van het jaar de meidoornhagen snoeien leverde dat bij veel renners lekke banden op, niet bij Emiel dus.
Over de wedstrijd meldde hij zelf: ‘We moesten aan de zijkant de Keutenberg op, de modder kwam je in stromen tegemoet. Op een gegeven moment moesten we enkele kilometers door een diepe geul met ijskoud water. Veel deelnemers hadden er last van onderkoeling en kramp.’
In de wedstrijd, die ook zo’n vijftig kilometer door de Belgische Voerstreek ging, wist hij zich gaandeweg naar voren te rijden om uiteindelijk op het podium te eindigen.
Aan de wedstrijd namen 500 wedstrijdrijders en zo’n 1000 toerrijders deel.
Reuselnaar Bart Damen van het Peerke-team behaalde een bronzen medaille bij de amateurs, Corné van de Voort uit Hooge Mierde werd hier vierde.
 
Foto:Emiel Hendrikx (voorlopig nog een archieffoto)