Erik Jongen, clubman vanuit passie
 
Juli 2018

 
Je vindt ze nog in vrijwel elk Brabants dorp: mensen die veel voor club en vereniging doen. Bij een aantal van hen blijft dat niet beperkt tot één vereniging. Ze zijn de drijvende krachten, maar ook de inspirerende voorbeelden. Vervullen bestuursfuncties maar staan soms ook met hun voeten in de klei. Zo’n clubman is ook Erik Jongen(51) uit Hooge Mierde.
Hooge Mierde – Hij richtte met enkele anderen de heemkundevereniging op en is al zolang hij in Hooge mierde woont lid van handboogschutters de Taxandriers. Hij was er ook jaren de voorzitter. Maar hij was ook al vanaf zijn zesde actief met het maken van muziek en speelde ruim twintig jaar in een brassband. Daardoor klopten harmonie Sirena ook niet voor niets bij hem aan . Nu is hij er de voorzitter en speelt zelf nog in vier orkesten mee. Een echte maat lijkt er niet te staan op deze clubman in hart en nieren.
,,Voor mij is het telkens de nieuwe uitdaging die mij inspireert om weer iets op te pakken,” zegt hij. In het dagelijkse leven houdt hij zich bezig met de digitale omgeving van een aantal gemeenten, maar na werktijd is er altijd wel een vereniging die bij hem aanklopt. ,,Bestuurlijk ligt mijn grootste drive bij het opzetten van nieuwe dingen,” vertelt hij. ,,Toen de muziekschool failliet ging bedacht ik een systeem waarbij de jeugd toch weer met elkaar muziek kon maken. Zodra iets opgezet is, laat ik het ‘t liefst los.”
Maar behalve zijn inzet voor meerdere besturen, geniet hij ook van het actief lid zijn. ,,Het schieten met de handboog vind ik nog steeds fascinerend. En ja, bij de Taxandriers  heb ik ook enkele leuke dingen mee opgezet, zoals een internationaal jeugdtoernooi en een nieuw scoresysteem voor de Nederlandse handboogschutters.”
Maar ondanks heemkunde, handboog of websites maken voor een aantal Hooge Mierdse koren, de grootste passie ligt in een koffer bij hem thuis op de kast: zijn koperen hoorn.
,,Aanvankelijk speelde ik trompet, maar toen er bij harmonie Sirena een tekort aan hoornisten was switchte ik. Buurvereniging ONA uit Lage Mierde klopte ook bij mij aan en bij muziekverenigingen in Steensel en Veldhoven spring ik regelmatig bij. Op het moment dat ik een vacature zag  bij de Philips Harmonie orkest  kriebelde het opnieuw. Dat niveau lag nog wat hoger, daarvoor moest ik extra studie doen . Inmiddels ben ik toegelaten en speel er mijn partijtje mee.”
Erik denkt dat hij zijn drive om zich voor verenigingen in te zetten van huisuit mee kreeg. ,,Mijn vader woont sinds kort in Hooge Mierde en is ook al betrokken bij diverse verenigingen.”
De opsomming over zijn activiteiten is nog lang niet compleet en nieuwe uitdagingen zullen er zeker nog op zijn pad komen, zo verwacht hij.