Jeugd leert natuur weer ontdekken
 
April 2019
 

Dat ruikt, dat ruikt… Nee, ik weet niet waar dit naar ruikt,” zegt Siem Schilders (4 jaar) uit Esbeek. Siem maakt deel uit van een groepje kinderen van groep 1 uit Esbeek en hij loopt mee in de natuurwandeling van Vereniging Natuur en Milieu Hilvarenbeek (VNMH). Natuurgids Jos Wenting legt hem uit dat het Gagel is wat hij ruikt en hij laat hem aan een twijgje ruiken dat hij tussen zijn vingers fijn maakt. De sterke geur brengt Siem aan het twijfelen, maar hij heeft het nog nooit geroken en kent het niet.
 “Dit is nou net het probleem,” legt Pieter Denissen van Natuur en Milieu uit. “De jeugd kent de bossen en de natuur niet meer. Het komt vaak genoeg voor dat ze niet weten wat bramen zijn. De enige natuur die ze kennen is die van tv.”
Om zelf een bijdrage te leveren aan de kennis en beleving van de natuur steekt VNMH in om de jeugd één of twee maal per jaar het bos in te halen. Nadat er eerder al natuurlessen waren in Diessen (In het gebied van de Turkaa), is nu de uitrol naar Esbeek bij natuurven De Broekling. Later volgt nog Haghorst die naar Het Stuk gaan en in Biest Houtakker wordt nog gezocht naar een geschikte plek.

Afgelopen donderdag werd het informatiebord bij e Broekling onthuld, dat de start van de natuurroute aangeeft.
Terwijl de eerste zes kinderen zich al opmaken voor hun lentewandeling, mogen ze eerst nog ondersteunen bij een officiële handeling: het startbord moet nog onthuld worden. De zes  pakken op aanwijzingen van wethouder Ted van de Loo het doek beet en langzaam komt het bord in zicht. De juf die even een handje wil helpen, krijgt een paar ongelofelijk smerige vingers. Er moest snel gewerkt worden om alles tijdig gereed te hebben, daardoor was de teer op de paal nog niet droog.
Er worden wijze woorden gesproken door de mensen van de VNMH, maar de kinderen willen maar één ding: het bos in om te zien wat er aan interessante dingen ligt.
“Om de jeugd op een goede manier uit te dagen, geven we ze ook enkele opdrachten mee,” legt Martin van Mol uit. Deze 67-jarige natuurliefhebber kreeg de liefde voor de natuur van huisuit mee. “Mijn vader was bosarbeider op de Utrecht en ik mocht vaak met hem mee. Hij wist alles en hij vertelde mij alles,” zegt hij.
De natuurbegeleiders pakken een kleurrijke brochure mee, die met de nodige zorg is samengesteld. Het is een leidraad voor het gebied waar ze met de jongeren in gaan. De mooie brochure is in eigen beheer van de VNMH ontwikkeld, maar wel met financiële steun va stichting Annetje van Puyenbroek. Annemiek van Puyenbroek die deze stichting beheert, legt daar nog graag wat over uit.
“Annetje was het kleine schoonzusje van mij, die ik nooit gekend heb. Zij werd slechts 13 maanden oud, maar in de geest van het jeugdige verlies, kwam er een stichting die activiteiten voor de jeugd mogelijk maakt. Zoals deze natuurbeleving.”
Als natuurgids Jos de eerste zes kinderen (in de leeftijd 4-6 jaar) voorgaat, buitelen die van enthousiasme over elkaar heen. De kleine Isa (4) prikt haar vinger en Tim van 4 doet net of hij de grootste stok van het hele bos gevonden heeft. Siem Schilders vertelt dat hij al veel bossen kent doordat hij er met zijn ouders met de hond gaat wandelen. Met Luna en Tim iets meer op de achtergrond, zoekt Jos een plekje voor het groepje waar ze behalve dingen kunnen ruiken, ook dingen kunnen zien en horen. Het geluid van twee ganzen ‘dat zijn nou Nijlganzen’ doet de kinderen even opkijken.
Ze krijgen de opdracht om iets te benoemen wat ze horen en om iets van een bepaalde kleur te zoeken.
Even verderop loopt Harrie Vriens met een groepje kinderen. Deze Esbekenaar is nog maar net begonnen met zijn natuur-carrière, de gidsencursus moet hij nog volgen.
Rosaliek Vriens uit Hilvarenbeek kijkt het van een afstandje aan. Zij verzorgd de natuurcursussen en zo hebben velen een bijdrage om een leuke en leerzaam moment te creëren voor de jongeren.
Na de officiële opening van natuurpad De Broekling, ligt de weg open voor de natuurlessen in de toekomst. Hoofdmeester Wil van Dijk van de Esbeekse Torenlei gaat de natuurlessen twee maal per jaar inplannen: een keer in het voor- en een keer in het najaar, “Dat is een voordeel van een kleine school,” zegt hij. “Op de grotere scholen in Hilvarenbeek is men al blij als dat één maal per jaar lukt.”
Ted van de Loo roemt tot slot nog de samenwerking tussen VNMH, Natuurgebied de Utrecht en de stichting Annetje van Puyenbroek. En als gemeente wil hij daarin ook niet achterblijven, zo is er nu dor het college voorgesteld om er per jaar structureel een kleine bijdrage voor te blijven reserveren.