Estafette lopers in teken van vrijheid

Bevrijdingsvuur onthaald
 
ED 6 mei 2010
 
foto:Anie Michiels, Margriet Fiers, Theo van de Zanden, Ria van Hoof, Bart Lavrijsen, Hans van Limpt, Piet van der Heijden, Jos Borgmans en Mark Moeskops liepen in estafette 120 km met het bevrijdingsvuur.
 
 
Reusel –Negen estafettelopers van atletiekvereniging AVR’69 brachten in de ochtend van 5 mei het bevrijdingsvuur van Wageningen naar Reusel. Bij hotel De Wereld in Wageningen werd de fakkel dinsdagavond ontstoken waarna de groep samen met nog 180 andere estafetteteams vertrok. De teams liepen alle kanten van Nederland op, de Reuselnaren hadden een tocht van 120 kilometer voor de boeg.
Jos Borgmans en Mark Moeskops namen de eerste etappe voor hun rekening . “We liepen in blokken van zeven kilometer,” vertelde Borgmans na de aankomst in Reusel. “In het eerste stuk zat de beklimming van de Gebbeberg,  dat bleek een serieuze kuitenbijter, vooral het laatste stukje was zwaar.”
Moeskops kende de route op zijn duimpje omdat hij de tocht zelf uitgezet had. De tocht voerde hen via Rhenen naar de Waalbrug. Via de Maasbrug kwam Den Bosch in zicht, bij Boxtel liepen de lopers door natuurgebied De Campina.
“Dat was een bijzonder stuk,” zegt Annie Michiels.  “Ze vormde samen met Ria van Hoof en Margriet Fiers de vrouwelijke inbreng in het estafetteteam. “We liepen daar met drieën samen, de zon kwam  net op. Aan de rand van het bos stonden enkele reeën ons op te wachten, dat was een mooi moment. Je hoorde niets dan alleen je eigen voetstappen en het knisperen van het vuur. De lopers die het stokje overgegeven hadden begeleidden ons per fiets.”
De reeën bleven in de Campina achter en de tocht ging verder. Via Haghorst en Esbeek kwam Reusel tegen 11.30 uur in zicht. Op het marktplein stonden afgevaardigden van het 4-5 mei comité en museum ‘De Bewogen jaren’ de lopers op te wachten.
Simon Dickens nam namens het museum het vuur in ontvangst. “Vrijheid is voor ons vanzelfsprekend maar dat was niet altijd zo. Dit vuur is voor ons een symbool van de vrijheid. Zo kregen veel piloten in de oorlog steun van mensen uit deze omgeving en door die steun kregen zij hun vrijheid terug.
Burgemeester Harrie Tuerlings prees het initiatief van de atleten. “Door dit soort initiatieven wordt de oorlog niet vergeten en worden we herinnerd aan de route die naar onze vrijheid leidde. Dat er mensen bereid zijn om hiervoor door de donkere nacht 120 kilometer te lopen, dat is meer dan fantastisch.”

burgemeester Tuerlings ontsteekt met gepaste trots het vuur in Reusel. Hij riep daarbij op om 5 mei meer als feestdag te gedenken.