Je stuurt niet iemand met een urn onder de arm de bus in’

 ED mei 2013

Reusel – “Dit is een schrijnende situatie van de eerste orde. Waarom trekt niemand zich het lot van deze vrouw aan?”

Reuselnaar Gust Roijakkers zet zich in voor de Poolse Ewa Wawnzyniak die na het overlijden van haar Nederlandse echtgenoot berooid achter bleef. Ze is de Nederlandse taal niet machtig en wil zo snel mogelijk terug naar haar moeder in het Poolse Grudziadz. Maar hoe moet ze daar komen en hoe kan ze alles afsluiten, nu haar man haar met de nodige schulden achter liet?  “Ik hoorde van haar situatie,” zegt Roijakkers, die met diverse instanties in gesprek ging om zaken voor de geboren Poolse te regelen. “Zonder dat ze het zelf wist stond de auto van haar overleden man op haar naam. Zelf kan ze niet autorijden maar de kosten liepen wel door. Ze kon de auto niet over laten schrijven want haar huisbaas had de autopapieren ingevorderd omdat er ook een kleine huurschuld was. Als je niet uitkijkt komt ze in een situatie waar ze nooit meer uitkomt.”

Ewa Wawnzyniak zit mistroostig aan een keukentafel in een Reuselse boerderij. Voor haar een stapel papieren waar ze niets van begrijpt, op de vensterbank staat een urn waar ze af en toe naar kijkt. Ze woont tijdelijk in bij een aantal landgenoten, die bereid zijn om enkele dagen in te schikken. Ze kan aanschuiven tot ze de zaken administratief geregeld heeft om naar Polen terug te keren.

“Het is van de zotte,” zegt Gust Roijakkers. “In zo’n situatie haalt gewoon iedereen zijn schouders op. De huisbaas zegt dat hij de huur wil hebben voor hij de autopapieren geeft. Ik heb dat zelf nu even voorgeschoten anders komt ze er gewoon niet uit. Ik heb haar geadviseerd om de schuld van haar overleden echtgenoot niet te erkennen maar dan mag ze ook geen gebruik van de gezamenlijke rekening van haar en haar overleden man maken.”

Roijakkers bracht de situatie onder de aandacht van wethouder Stefan Wouters van Reusel-De Mierden, maar die laat in een reactie weten niet in te kunnen gaan op individuele zaken. Hij is wel blij dat er mensen zijn zoals Roijakkers, die zich het lot van de vrouw aantrekken.

Roijakkers: “Ik vind het wel jammer dat het bij dit soort woorden blijft. Ik werd ook doorverwezen naar de pastoor. Die wilde het verhaal best aanhoren, maar kan verder ook niets doen. Ik wil Ewa helpen om de zaak af te sluiten, desnoods breng ik ze zelf naar Polen. Ik vind wel dat we dit menswaardig af moeten handelen, we kunnen haar toch niet met de urn onder de arm in een of andere bus zetten.”

Intussen staart Ewa voor zich uit.  

Als iemand zich de situatie aantrekt en wil helpen kan die zich melden bij Gust Roijakkers: tel 0497 644303