‘Hoe primitiever hoe beter’

ED augustus 2012


 

Lage Mierde – In zijn handen een pannetje heet water om de koffie op te gieten, voor het primitieve tentje twee stevige fietsen. André en Dorothé Slabbers uit Weert fietsten de fietsvierdaagse in Lage Mierde. Samen met zo’n 425 anderen doorkruisten ze vier dagen lang in alle richtingen de Kempen, de laatste etappe was de dag waar Dorothé het meest naar uitgekeken had. Ze ging de grens over tot in het Pajottenland. “Fietsen in het grensgebied blijft speciaal,” zegt ze.

André (63)  en Dorothé (64) Slabbers kwamen speciaal voor de fietsvierdaagse per fiets vanuit Weert. Met een primitief tentje staan ze op een boerencamping 'Op de Veranda' in Lage Mierde waar ze genieten van de rust en de ruimte. Dorothé kookt op één pitje het potje en elke middag worden de fietsen klaar gezet voor de route die voor hen uitgestippeld is.

“We hebben al op veel plaatsen in Europa gefietst,” zegt Dorothé. “Toch zagen we hier dingen die we nog nergens anders zagen. In Diessen passeerden we een bordje ‘de koffie staat klaar’. We stopten en konden er zelf onze koffie zetten. Als vergoeding werd een vrijwillige bijdrage gevraagd. Waar vindt je dat nog?”

 “Fietsen en primitief kamperen past bij ons,” zegt André, die sinds dit jaar met werken stopte. “We  kwamen elkaar ooit tegen als akela en hopman bij de verkenners, dat gevoel en die beleving van het primitieve, daar blijf je altijd weer naar op zoek.”

De Slabbers kregen bij hun routebeschrijving ook de nodige toeristische informatie over de omgeving. Van de houtvesterswoningen in De Utrecht tot de typische flaestoren bij De Flaes.