Fietsen naar de vrijheid

Fietsroute ‘pilotenlijn’ geopend
ED mei 2010
foto: George Duffy en Ad v Rijswijk leggen een krans voor alle piloten en hun redders die het uiteindelijk niet redden in de oorlog. 
 
Hooge Mierde – Woensdag 5 mei 2010 is de 33 kilometer lange fietsroute ‘Route naar de vrijheid’ geopend. De route voert de fietsers langs de ‘piloten-vlucht-lijn’ in het buitengebied van Netersel, Esbeek en de Mierden waar de vliegers in de oorlog hun vrijheid terug kregen. Veel van hun helpers moesten hun hulp met hun eigen leven bekopen.
Een van de piloten die in 1944 via de vluchtlijn ontsnapte is de Engelsman George Duffy (87). Ad van Rijswijk (59, Esbeek) zocht de oudvlieger afgelopen week in zijn thuisland op waar een herdenking was van ontsnapte piloten. Via van Rijswijk laat Duffy weten nog elke dag de mensen dankbaar te zijn die hem destijds hielpen.
Na de crash van de bommenwerper  bij Heeswijk Dinther was hij een cafeetje binnen gelopen. De barvrouw verstond hem niet en haalde het hoofd van school erbij die hem aan een kruisverhoor onderwierp. Via het schoolhoofd kwam hij bij de vluchtlijn tussen Esbeek en Hooge Mierde waar hij de grens passeerde. Zijn vlucht ging niet van de ene op de andere dag want hij moest zich nog 10 weken schuil houden voor hij de grens kon passeren. Daarna liep hij in vier maanden tijd helemaal naar Gibraltar waar hij per boot terug naar Engeland kon.
Duffy maakte na zijn terugkeer nog veertig vluchten met een bommenwerper waardoor hij zijn aandeel voor de vrijheid uitgebreid leverde.
Simon Dickens, secretaris van museum ‘De Bewogen Jaren’: “Het zijn dit soort verhalen die ons inspireerden. Duffy kan nog steeds zijn verhaal vertellen, anderen kunnen dat niet meer. Met de fietsroute houden we dit stukje geschiedenis levend.”
De fietsroute is een initiatief van ‘De Bewogen Jaren’ in Hooge Mierde. De route kost 8,50€ voor de deelnemers. De deelnemers hebben behalve een tocht langs markante punten koffie met vlaai op het eindpunt en een bezichtiging aan het museum zelf. Hoogtepunt van de tocht is de plek waar de vluchtelingen de Belgische grens passeerden.
Het museum aan de Floreffenstraat 1 in Hooge Mierde is van dinsdag tot zondag geopend van 13.00-17.00 uur en verder op afspraak.