Fons van der Laan zet volgende stap en gaat verhuizen!

januari 2018

Op zijn levensweg is hij al op vele plaatsen geweest, daarom is de stap van Vessem naar Eindhoven een logische in zijn leven. Binnenkort verhuisd hij naar klooster Marienhaege op het Glorieuxpark aan de Geldropseweg in Eindhoven. “Ik had eerder ook nooit verwacht naar Santiago te wandelen, een kringloopwinkel of een pelgrimshuis te starten,” zegt hij. “Sommige dingen komen gewoon op je pad. De weg naar Santiago lag er ook al, ik hoefde hem alleen nog maar te bewandelen om daar te komen.”

De nuchterheid van Fons, geboren als Theo van der Laan in het Noord Hollandse Assendelft, heeft door de jaren heen veel mensen in het hart getroffen. “Ik was nooit geen groot organisator of regelaar,” zegt hij van zichzelf als hij terug kijkt naar veertig jaar in vessem. “Blijkbaar heb ik sommige dingen wel goed gedaan want het heeft veel mensen geïnspireerd. Misschien ligt daar wel mijn kracht,” zegt hij.

In de woning aan de Wilhelminalaan in Vessem, waar hij de afgelopen zes jaar woonde, had hij al enige afstand genomen van twee projecten waar hij aan de wieg stond. De Jacobushoeve en de Pelgrimshoeve Cafarnaum, beiden in Vessem. “Het ging en het gaat mij nooit om mijzelf, wel om de gedachte die er aan ten grondslag ligt. Die gedachte is overigens nooit in beton gegoten, er zullen altijd weer nieuwe ideeën uit ontstaan,”  zegt hij.

Hij zit aan tafel, met achter zich een afbeelding van Paus Franciscus aan de muur. Hij ziet de passerende auto’s en weet dat alles wat er in het leven voorbij komt, vergankelijk is. Zo was het wonen in een dorp als Vessem een episode in zijn leven waar nu wel een einde aan komt.

“Het is vreemd, maar voor veel Vessemnaren bleef ik altijd die Noor-Hollander,” stelt hij vast. “Dat neemt niet weg dat ik hier ontzettend veel fijne mensen ontmoet heb. Elke dinsdag en donderdag als ik naar de Jacobushoeve wandelde om daar de vrijwilligers te ontmoeten, gaf mij dat een warm gevoel. Dan hoorde ik het ‘goeiemorgen’  om mij heen en dan voelde ik mij thuis.”

De belangrijkste reden voor zijn verhuizing is niet zijn 87 jaar, wel de behoefte aan meer veiligheid en nabijheid die die leeftijd met zich meebrengt.

In zijn tocht door het leven kwam hij altijd inspirerende dingen tegen, zoals eerder vastgelegd werd in het boek ‘Onderweg met vele anderen’. (Het boek is nog steeds op Cafarnaum verkrijgbaar). Nieuwe dingen blijven hem nog steeds boeien, zo laat hij zien. Uit het boek Zero Limit (Joe Vitale), dat hij op dit moment aan het lezen is, laat hij enkele citaten zien die hem boeien.

We worden door overtuigingen geregeerd. Verander je overtuiging en creëer een andere wereld.

De Jacobus hoeve is een kringloop winkel/project dat begin jaren negentig van de vorige eeuw ontstond om mensen samen te brengen en goederen een tweede bestemming te geven. Vanuit de eerste – eenvoudige-  gedachte om een plek te creëren om samen koffie te drinken, ontstond een plek waar velen zich nuttig kunnen maken op tal van terreinen.

De Pelgrimshoeve Cafarnaum was in 1989 het startpunt voor zijn eigen wandeltocht naar Santiago. Daarna werd het onder zijn inspiratie een plek waar honderden pelgrims naar de Spaanse stad vertrokken. Per jaar komen er honderden jongeren aan voor hun eerste pelgrimservaring en worden er voorbereidende pelgrimsweekenden georganiseerd.

Fons kon enkele jaren terug al een stapje terug doen doordat veel fijne vrijwilligers taken overnamen en voortzetten. Hij vertrekt dan ook uit Vessem in de wetenschap dat het vuurtje op deze twee mooie projecten blijft branden.