Reuselnaar zette mes in eigen tuin

 In april 2014 werd Reusel opgeschrikt door een bedreiging aan het adres van het gemeentehuis. Een particulier uitte spierballentaal waarop het gemeentehuis gebarricardeerd werd.

Onderstaand verhaal gaat over de kwestie: het verhaal achter de 'spierballentaal'

Reusel – Frank Bockting snoeide gisteren (november 2009)  de haag voor zijn huis terug van 1.80 naar 1 meter. Niets aan de hand zou je denken. Maar hij deed het wel onder protest en onder straffe van een dwangsom van 5000 euro per week.

Het verhaal van Bockting begint zeven jaar terug als hij een huis aan de Hondsbos in Reusel koopt. “Op het koopcontract stond dat de ligusterhaag tegen de straatkant op de scheiding stond. Later bleek dat niet zo te zijn, hij stond er enkele decimeters overheen en  ik kreeg een schrijven om hem te verwijderen. Dit verwijderen vocht ik met succes aan, omdat de haag er meer dan 25 jaar oud was mocht hij blijven staan,” zegt hij.

Daarmee was het verhaal niet ten einde voor de Reuselse vrachtwagenchauffeur.

“Ik werk zes dagen per week als internationaal chauffeur, telkens als ik thuis kwam lag er weer een schrijven over. Nadat ik twee rechtszaken hierover had gewonnen gooide de gemeente het op de verkeersveiligheid, daarmee konden ze mij verplichten om de haag te rooien of in te korten tot maximaal 1 meter hoogte. Het liep al snel op tot een dwangsom en minmiddels hebben ze ook beslag op mijn huis gelegd voor het geval ik het niet betaal. Omdat nu op dreigt te lopen zet ik er maar de zaag in.”

Gisteren (woensdag 11 november 2009) was het zover en ging de bovenste helft van de ligusterhaag er af.

“Ik mag nu wel een schutting terug achter de haag zetten,” zegt hij. “Het is lang niet zo mooi maar ik overweeg dat wel.”

Bockting verwijt gemeente Reusel-De Mierden een bureaucratische houding en dat ze lang hebben gezocht om hem dwars te zitten.

Een woordvoerder van gemeente Reusel-De Mierden laat weten dat als er een verzoek binnen komt om handhavend op te treden ze weinig méér kunnen doen dan dat. “Maar de dwangsom gaat meer over de aangrenzende poort van tien meter lengte omdat die geheel op gemeentegrond staat,” aldus de woordvoerder. Bockting erkent ook dat probleem. “Maar daar heb ik meer tijd voor nodig omdat dat een heel kwarwei is,”  zegt hij. “Er is nu zo lang naar een reden gezocht om mij dwars te zitten, geef mij dan ook de tijd om het in orde te brengen.”

foto: het gemeentehuis werd 'beveiligd' met grote betonblokken