Frans Timmermans stopt met tv’s maar gaat door in de muziek.

 

ED december 2011

Reusel – Werken tot je 67-ste? Bij Frans Timmermans gaat de deur van zijn winkel  pas op de knip nu hij zijn 69-ste verjaardag heeft gevierd. Hiermee sluit ook Reusels  laatste radio en tv-zaak.

“Ach, het zijn van die ontwikkelingen die toch niet te stoppen zijn, “ zucht hij de goedlachse Reuselnaar. “De grote prijsvechters, internetverkoop en wat  al niet meer. Ik bleef altijd dicht bij mezelf. Als een apparaat niet werkte konden ze terug komen, dan maakte ik het meteen. Soms belden ze in het weekend als ze de gebruiksaanwijzing niet snapten. Maar één ding is zeker: het werd altijd opgelost.”

Frans Timmermans was de jongste uit een gezin van elf kinderen aan de Hulselse Laayen. Na de schooltijd lonkte net als bij veel leeftijdsgenoten de sigarenindustrie en hij kwam te werk in het sigarenmagazijn van Kiske Schrijn in Reusel. Maar de sigaren waren hem veel te stil en zijn ambities reikten verder. Toen hij al na een jaar  bij Philips terecht kwam merkte hij dat dit meer zijn ding was. Hij bouwde en repareerde er radio’s en tv’s en begon  zelf met antennebouw. Daarbij bleef hij wel met beide benen op de grond, hij deed het technische deel en stuurde enkele helpers het dak op. “Hoogtevrees,” lacht hij verontschuldigend.

“Na het bouwen van een antenne kreeg ik ook vaak de vraag of ik ook voor een tv kon zorgen. Het was begin jaren zeventig en de kleuren tv rukte op. Vanuit mijn huis in Hulsel begon ik een kleine radio en tv zaak, in 1979 werd het te klein en verhuisden we naar Reusel.”

Hoe de zaak ook officieel heette, voor de mensen in Reusel en omgeving was het  altijd ‘Franske Timmer’. Specialiseren hoefde hij niet  en in een aangrenzend kamertje bij de winkel werden de reparaties door hem zelf uitgevoerd. Van de soldeerbout  groeide hij mee met het digitale tijdperk. Voor tv’s afleveren stond een uur maar dat haalde hij nooit want iedereen wilde met hem buurten. Luisteren naar de verhalen van zijn klanten hoorde bij hem, daarom liep het altijd uit.

In de winkel was Frans het vertrouwde gezicht maar de laatste twintig jaar ondersteunde zijn dochter hem. Hierdoor had hij ook momenten voor zichzelf. Omdat het de laatste tijd al wat minder druk was opende hij de deur soms al wat later, nu gaat er definitief het slot op.

Nu zijn zaak sluit gaat hij zich weer richten op hobby’s zoals gitaarspelen. Ooit was hij de gitarist uit de bruiloftband  ‘Fighting Cocks’, nu is hij  solo te boeken voor een optreden met zijn gitaar. Muziek uit de jaren ’60 en ’70 zijn  favoriet. En de artiest? Die heet gewoon ‘Franske Timmer’.

Op 17 december is zijn laatste werkdag, vier dagen later is er een afscheidsfeestje in de zaak die altijd zijn thuis was. Dan vertelt hij weer de annekdotes zoals die keer dat hij bij een boerderij achterom kwam en het bordje zag 'hier waakt de vrouw'. Ach zei de boer, toen Frans om opheldering vroeg. 'Die poort moet er toch uit voor de verbouwing'.

Frans Timmermans. Reuselse Hulselnaar of is het net andersom? Soms duurt het net iets langer tot hij zijn verhaal verteld heeft, daar heeft dan ieder begrip voor. De man die ook tegenslag kende in zijn leven maar het bracht nooit zijn eeuwige optimisme naar beneden. Eerlijkheid en oprechtheid straalde hij altijd uit, dat wasen dat is Franske Timmer.