Frans van Gestel kiest voor de jeugd

 ED december 2013

 

Reusel – Frans van Gestel (69) heeft van het africhten van honden zijn levenswerk gemaakt. Onlangs moest hij een moeilijke keuze maken: met zijn ervaren en meervoudige kampioen Castor naar het NK of kiezen voor de jeugd. De keuze was moeilijk en hij ging af op zijn gevoel. Dat pakte goed uit!

“Ik woon nu 45 jaar in Reusel en bijna net zo lang is het africhten van honden mijn belangrijkste vrijetijdsinvulling.”

Als Frans van Gestel praat over zijn hobby, kun je dat nauwelijks nog een hobby noemen. Toen hij nog dagelijks in de bouw of later als slager werkte, ging hij smorgens om vijf uur het veld in om zijn viervoeter te laten speuren. Nu hij met pensioen is, kan hij dit overdag doen en het is nagenoeg een dagtaak.

“smorgens vaste prik, dan wandel ik drie kwartier op een weiland. Daarna ga ik eten en twee uur later moet de hond mijn spoor terug volgen. Bij alles wat hij goed doet volgt beloning. De honden moeten elk brokje dat ze eten verdienen, ze eten letterlijk uit mijn hand en doen echt alles voor me.”

Castor, de ervaren tien jaar oude Duitse herder is al meerdere malen Nederlands beste en beloonde zijn baas met kampioenschappen als politiehond, speurhond en reddingshond. De vier jaar oude Victor is een afstammeling van Castor en treed nu in diens voetsporen. De jonge hond had echter nog geen titel op zijn naam.

“Ik moest vorige week kiezen voor de ervaring of de jeugd,” zegt Van Gestel. “Ik koos voor Victor, omdat een jonge hond later als kampioen ook beter mee naar het WK kan. Ik had het gevoel dat hij er klaar voro was.”

Bij het Nederlands kampioenschap, dat afgelopen weekend in Ospel plaats vond, moest Victor tot het uiterste gaan om de anderen voor te blijven. De herder liet zijn baasje niet in de steek en scoorde 100 procent op alle proeven. Met zijn eerste Nederlandse titel mag hij volgend jaar mee naar Duitsland naar het WK.

En Castor?

“Die gaat het nu rustiger aan doen maar hij blijft bij mij zo lang hij leeft,” zegt Frans. “Een opvolger komt er ook pas als hij er niet meer is. Hij heeft in zijn leven zoveel voor  mij gedaan dat hij hier oud mag worden. Doordat Victor nu zijn eerste kampioenschap heeft behaald, gaat de focus wel meer naar diens africhting.”