Die goeie ouwe tijd

 Frans Timmermans had het totaalpakket

 ED januari 2015

 

Reusel – In de moderne tijd, met kabel tv en draadloze ontvangst, kunnen we ons nauwelijks voorstellen dat er een tijd was dat iedereen zijn eigen tv antenne op het dak had. Frans Timmermans uit Reusel was specialist in het plaatsen van antennes en hij was uniek met zijn totaalpakket: behalve de antenne leverde hij ook de tv en als die kapot was repareerde hij  hem ook nog.

“Mijn vader zag in mij aanvankelijk een beloftevol sigarendraaier maar verder dan een jaar inpakwerk kwam ik niet in die branche. Mijn hart lag bij de techniek en toen ik in 1958 naar Philips kon, paste dat beter bij mij. Ik begon met scholing en kwam daarna al snel terecht bij regeltechniek van radio’s en tv’s. Ik was als insteller en storingzoeker de hele week bezig om technische problemen op te sporen en op te lossen. Hier werd de basis gelegd voor mijn latere onderneming.”

In 1969 startte hij vanuit zijn toenmalige woning in Hulsel een radio en tv zaak. Hij was toen al enkele jaren op zaterdagen begonnen met antennebouw en merkte dat in het totaalpakket een sterk punt lag.

“Ik wilde het altijd perfect verzorgen, ging pas naar huis als alle tv’s ingesteld waren en als alles werkte. De klanten konden dat meer dan waarderen.”  Na enkele jaren kocht Frans in Reusel een groter winkelpand en ging er naast radio’s en tv’s ook ander elektronische spullen verkopen. Wat bleef was de goede service. Elk apparaat, waar het ook gekocht was, repareerde hij zelf. In een werkplaats, die weinig om het lijf had, was het vooral handwerk en putte hij uit de ervaring die hij ooit bij Philips opgedaan had.

“Mijn werkgebied strekte zich uit over de hele Kempen en er waren straten waar ik op elk huis een antenne gezet had. Als er een storm op komst was plande ik meteen enkele dagen in mijn agenda. Dan waaiden er zoveel antennes om, dat we weer dagen vooruit konden. Maar ja, de tijd staat niet stil. In het begin van de jaren tachtig kwam de kabel-tv op en schakelde ik over op het plaatsen van schotels. De reparaties bleven gewoon doorlopen, ik was uiteindelijk nog een van de weinigen die de tv’s repareerde die ik eerder zelf verkocht had.”

Ook na zijn 65-ste ging Frans gewoon door waar hij altijd mee bezig was. De klandizie veranderde wel en de opkomst van de grote elektronicazaken was ook in zijn winkel merkbaar. Drie jaar terug, hij was toen 69, besloot hij dat de tijd rijp was om de deur van zijn zaak te sluiten. Het was nog steeds niet het moment om achter de geraniums te gaan zitten, want hij kreeg ineens tijd voor een andere hobby: zelf muziek maken. Nu neemt hij cd’s op voor anderen en treed op als Gitaar memory D’n Timmer. Het hele genre van de Shadows kent hij uit zijn hoofd en op een eigen cd is een deel van zijn repertoire te beluisteren.

Voor een radio of tv moest je bij d’n Timmer zijn.

Voor een cd of een muziekje kun je er nu terecht.