Gaudi volgt Van Gogh op.

 ED november 2012 

Lage Mierde- de leerlingen van Brede School D’n

Opstap in Lage Mierde werken op dit moment aan een sprookjesachtig bouwwerk. Geïnspireerd door de Spaanse kunstenaar Gaudi verrijst er een bouwwerk van 3 x 3 meter. Onder leiding van kunstenares Maayke Hendriks-Schunk werken ze groespgewijs aan het project. Op 8 december moet het klaar zijn en vindt de onthulling plaats.

 

“De Sagrada Familia, wie kent het niet. De Spaanse kunstenaar Gaudi  liet op vele terreinen zijn sporen na. De kinderen van D’n Opstap voelen zich ook allemaal een kleine Gaudi als ze aan het werk zijn,” zegt Maayke Hendriks-Schunck.

“Toen twee jaar terug de Brede School startte wilden we de cultuur breed presenteren. Er kwam een programma van expressie tot beeldende kunst. Vorig kwam er een project uit voort waarbij een zelfportret van Vincent van Gogh in 180 panelen, in zes bij drie meter, tegen de muur kwam. Dit keer is het iets kleiner maar het idee is hetzelfde.”

De Lage Mierdse kunstenares vond opnieuw veel medewerking op D’n Opstap. Dorpsgenoot Frans Verdaat bouwde de basis van een sprookjesachtig bouwwerk. Toen dat gereed was begon ze met het onderwijzen van de onderwijzers in het gebruik van keramiek. Nu komen alle kinderen, van groep een tot en met groep acht, in kleine groepjes bij haar langs om allen een stuk van het kunstwerk mee te maken.

“Als ik de schittering in de ogen van de kinderen zie, ontroert dat. Ooit moet Gaudi dat gevoel ook gehad hebben toen zijn ideeën echt vorm kregen. Als de kinderen hier komen en de handen uit de mouwen steken,  hebben ze de theorie over Gaudi al gehad. Het is een mooie combinatie waarbij ze zonder uitzondering enthousiast bezig zijn.”

Het kunstwerk blijft na voltooiing op de Brede School staan. Hendriks daarover:” Met twee grote kunstwerken hebben de leerlingen zich al goed gemanifesteerd. Misschien maken we in een volgend project wel een kunstwerk voor een ander gebouw in Lage Mierde. Kunst maken verveelt nooit.   

De onthulling van het kunstwerk op 8 december valt samen met de start van een brede expositie van Lage Mierdse kunstenaars in de Brede School. De tentoonstelling is op 8 en 9 december in de namiddag tot 17.00 uur geopend.

het kunstwerk dat in 2011 gemakt werd door de leerlingen