Geen keizerskroon meer voor Dirk Michiels

Dikkebanden races ter ziele
 
Trompetter Kempenland 2006
 
Netersel/Reusel.- Jarenlang was Reuselnaar Dirk Michiels (38) niet te kloppen op de fietswedstrijden op gewone fietsen, de dikkebandenraces. Hij was de man die in Duizel voor de gele trui reed en in Bergeijk het peloton voorging. In Netersel behaalde hij zijn grootste successen op de dikke banden, terwijl hij in diezelfde periode ook op de rollerbanken kampioenschappen aan elkaar reeg, wat hem diverse keizerstitels opleverde.
Maar toen onlangs vanuit Netersel het nieuws kwam dat de laatste dikkebandenrace ging stoppen was dat een streep door zijn rekening.
“Ik heb gehoord dat het te maken heeft met het parcours dat gevaarlijk is geworden door de aanleg van een aantal gevaarlijke drempels,” zegt hij. Hij betreurt dat hiermee een einde komt aan deze discipline. “Het had iets speciaals, was pure sport met voor iedereen dezelfde kansen. We reden in ploegen van vier of vijf renners onze rondjes rond de kerk en altijd was er een aardige strijd. De wedstrijden waren vrij kort waardoor iedereen er zonder al te veel voorbereiding aan deel kon nemen. Kwam mij overigens wel goed uit want de sprint was mijn sterkste wapen”.
Wim Vissers, ruim dertig jaar organisator van de Presto Pedale in Netersel betreurt ook het stoppen van de Neterselse kermisronde en dikkebandenrace. “Vanaf januari waren we in gesprek met de gemeente in verband met de aanleg van drempels in de doorgaande route. Er was toegezegd dat er enkele plateaus bij zouden komen. Nu hebben ze daar plots gevaarlijke drempels van gemaakt en eentje ligt er zelfs vlakbij de finish. Het zou levensgevaarlijk zijn om het door te laten gaan”.
De Neterselse dikkebanderace werd jarenlang gereden tijdens de kermis en telde altijd meer dan honderd deelnemers. Een aantal renners nam deel vanwege het ludieke karakter maar er was een vaste kern van snelheidsduivels die elkaar tot op de meet bestreed.
In de Kempen kenden veel dorpen hun eigen wedstrijd waar regelmatig de talenten voor de wielersport boven kwamen drijven. Netersel had onlangs nog wel de jeugd dikkebanderace op een klein parcours, maar volgens Vissers is het ook hier moeilijk om de strijd gaande te houden.
De fiets van Dirk Michiels zal nu definitief aan de wilgen worden gehangen. “Ik was al gestopt met de vierdaagsen op rollers en nu de Presto Pedale wegvalt is het helemaal gedaan. Wel jammer want we hadden net een ploeg samengesteld waarmee we de strijd aan hadden willen gaan.”
 
Twee jaar later werd de traditie van Presto Pedale in ere hersteld. Wil Baselmans was in 2008 de winnaar, Peter Michiels in 2009.