MTB-kalender gaat stoppen

Nieuwe hobby voor Jozef van der Heijden

 Hij bouwde eigenhandig als autodidact een website die de afgelopen jaren tot een miljoen keer per jaar bekeken werd. Een site met wielernieuws met een ritten kalender en alle uitslagen die met wielrennen te maken hebben. Van wegkoersen tot atb en van fietscross tot baanwielrennen. De Hulselnaar stond achttien jaar lang synoniem aan wielernieuws.

 Juni 2016

 

Maar Op 1 juli gaat de webpagina mtb-kalender.nl op zwart. De vele wielerliefhebbers die dagelijks de populaire site bezoeken om hun ritten te plannen of om wielernieuws en uitslagen te bekijken, moeten dan op zoek naar een alternatief. Dat zoeken naar een alternatief was achttien jaar terug ook de aanleiding voor Jozef zelf om met berichtgeving over wielrennen en ATB op een eigen website te starten..

‘Zo’n twintig jaar terug reed ik zelf atb tochten en was ik vaak op zoek naar ritten. Ik nam foldertjes mee van de toertochten en maakte zo mijn eigen programma. Dat deelde ik met anderen en zo ontstonden de mtb-kalenders .nl en .be want ook voor de Belgen heb ik een aparte site gemaakt. Gaandeweg plaatste ik ook wielernieuws en op dit moment staan er verslagen en uitslagen van alle wielerkoersen in binnen en buitenland. Soms staat het ritverslag al online als de renners zelf het zweet nog van hun voorhoofd vegen.”

Wie Jozef van der Heijden kent, weet dat hij nooit geen half werk doet. Wat hem boeit, daar bijt hij zich in vast, vele wielerliefhebbers profiteerden jaren van dit gratis nieuws. ATB’ers die een tocht zoeken op de rittenkalender maken er gebruik van, maar net zo goed profiteerden organisaties. Zij weten dat ze minder meedoen als ze niet op de mtb-kalender vermeld staan.

“Ik bouwde de website geheel zelf en slaagde erin om er altijd actuele foto’s bij te zoeken. Als ik de foto s niet kon vinden ging ik gewoon op pad om ze zelf te maken en door de komst van facebook is fotografie en het gebruik maken van foto’s weer in een heel ander daglicht komen staan.

De laatste jaren was ik er bijna fulltime mee bezig om de info up-to-date te verwerken maar ja: ik werkte ook nog fulltime. Nu ik met pensioen ga heb ik besloten alles anders te gaan doen. Ik ben onlangs grootvader geworden en weet dat er nog meer leuke hobby’s zijn.

Ik heb de laatste jaren wel veel opgebouwd en dat valt nu wel weg. Ik had contacten met vrijwel alle wielerploegen en wieler organisaties lopen. Ze mailen mij de nieuwtjes en de uitslagen en diverse renners, zoals Bart Brentjens, kan ik door dat werk tot mijn persoonlijke vrienden rekenen. Mede doordat ik vaak actiefoto’s maak, die ik weer voor hen beschikbaar stel, krijg ik ook uit het peloton veel reacties.”

Op de vraag hoe de wielerliefhebbers nu aan hun nieuws moeten komen, haalt hij zijn schouders op. “Er heeft zich een persoon gemeld om het over te nemen, maar voor mij was dat geen serieus voorstel. Nee, zoals het er nu naar uitziet gaan we weer achttien jaar terug in de tijd en mag iedereen het weer zelf uitzoeken. Organisaties die een rit gaan organiseren zullen zelf naar nieuwe wegen moeten zoeken om hun evenement onder de aandacht te brengen.

Maar goed, overal komt een eind aan.

Met natuur-video en fotografie heeft de volgende hobby zich al aangediend. Wie op You Tube onder zijn naam zoekt, vindt al diverse opmerkelijke reportages. Een van de opmerkelijke opnames maakte hij in Esbeek nabij de Oranjebond: een specht die zijn jong voedert dat in een holle boom zit. Het toont weer het geduld en de toewijding die hij heeft als hij zich erop toelegt. ‘Nee, ik houd niet van half werk,’ lacht hij. ‘Ik ben nu bezig om de hele natuur in landgoed De Utrecht in beeld vast te leggen. Daar volgt over niet al te lange tijd meer over, eerst valt er nog wat werk in te verzetten. Daar heb ik nu alle tijd voor want het voordeel van een gepensioneerde is dat tijd geen beperkende factor meer is.’