Boer Jansen wil 6 hectare aan varkensstallen

‘spelregels tijdens de wedstrijd niet wijzigen’

sept 2013. Nog niet gepubliceerd

 

De partij van de Arbeid van Reusel-De Mierden heeft met verbazing kennis genomen van het voorstel van wethouder Cees van de Ven om een oogje dicht te knijpen als een toekomstig bedrijf met megastellen wil uitbreiden. “Dat geloof je toch zelf niet,” was de eerste reactie van Ans Vedonschot (PvdA)

Aan de Molendijk in Hulsel heeft Chef Jansen uit Hooge Mierde samen met zijn dochter een plan ontwikkeld om twee varkensbedrijven te bouwen. Het gaast om een bedrijfsverplaatsing waarbij hij zijn verouderde stallen aan de Poppelsedijk en Twisselsebaan in Hooge Mierde wil slopen.

Op de locaties Molendijk 7 en 9  ligt een perceel dat Jansen eerder aankocht. Het plan om er twee maal drie hectare aan bebouwing te gaan realiseren is nog niet concreet: op dit moment ligt er een uitgewerkt plan om twee maal een kleine 3000 dieren te gaan houden met voor beide stallen een bedrijfswoning. Voor het genoemde aantal is geen drie hectare nodig, volgens de berekening  van het plan past een stal met zo’n 3000 varkens op minder dan een hectare.

De ondernemers hopen na de bouw van de eerste stallen het bedrijf al snel uit te breiden maar lopen dan tegen de nieuwe geurwaarden aan, die Reusel-De Mierden heeft vastgesteld.

Wethouder van de Ven hoopt samen met de ondernemers dat de Reuselse Raad voor een keer een oogje dicht knijpt.

De PvdA is dat echter niet van plan, andere partijen hebben zich er nog niet expliciet over uitgesproken.

Vanuit de milieuvereniging Groen Kempenland worden de plannen met argusogen gevolgd. Woordvoerder Toon Vermeulen laat weten dat er al een aantal zienswijzen ingediend zijn over het bestemmingsplan en de geurverordening mbt deze kwestie. Op woensdag 2 oktober is er al een zitting bij de Raad van State over de milieuvergunning die verleend is door de Provincie aan Jansen