Met sluiten ijsstadion einde voor Ice Tiger Geert-Jan Timmermans

 Het besluit van de eigenaar om het Kempisch IJsstadion in Turnhout  op de knip te doen, is bij de schaatsers als een bom ingeslagen. Een van de fanatieke ijshockeyers van de Ice Tigers is Geert-Jan Timmermans uit Hulsel. Ruim dertig jaar terug maakte hij er al kennis met het ijshockey en nu het doek valt lijkt er weinig alternatief.

 Februari 2016

 

‘Kort voor de wekelijkse training met ons ijshockeyteam, kregen we te horen wat er aan de hand is,’ zegt Timmermans die er nog steeds niet veel van begrijpt.  ‘Dit hadden we helemaal niet verwacht en ook helemaal niet aan zien komen,’ zegt hij verslagen. ‘In eerste instantie was er woede om het besluit. Daarna kon ik weer wat beter nadenken, nu zijn we met ons team een petitie en facebookactie gestart in een ultieme poging sluiting te voorkomen.’ (facebook: ijsbaanturnhoutmoetopenblijven).

Het schaatsen in België heeft jarenlang pogingen gedaan om aan te sluiten bij de Nederlandse buren. Bij het langebaanschaatsen is er af en toe een uitschieter, zoals Bart Sfynx, of als er een Nederlander een Belgisch paspoort aanvraag, zoals eerder Bart Veldkamp.

Bij de ijshockeyers van de Ice Tigers is het al niet anders. De inbreng van Nederlanders in het team is er al jaren gewoon: naast Geert-Jan Timmermans speelt ook Reuselnaar John van Dooren er in het recreantenteam. Het vaandelteam van de club speelt in een competitie met Nederlandse en Belgische teams.

‘Ik ken elk hoekje van dit stadion,’ zegt Timmermans. Ook de geur en alles wat er met het schaatsen te maken heeft: het hoort gewoon bij je. Ik kan me dan ook absoluut niet voorstellen dat dit gaat stoppen.’

Het moment van het bericht over de sluiting staat hem nog helder voor ogen.

“Ik kwam voor de training en groette enthousiast de ijsmeester. Hij zat met een stuurse blik op de Zamboni en ik merkte dat er iets aan de hand was. Maar wat?

Ik vroeg Broeckx senior of hij wist wat er aan de hand was, maar hij zei niets. Daarna werden we bijeengeroepen en werd de klap uitgedeeld. Even leek het erop dat we de competitie niet af konden maken, maar gelukkig hebben we nu de toezegging dat we op andere banen terecht kunnen. Dan kunnen we daar de laatste wedstrijden in de recreanten-competitie toch spelen,’ zegt hij. ‘Maar hoe het daarna verder moet weten we nog niet.‘

Geert-Jan Timmermans begon al op zijn twaalfde met ijshockey op een sloot in het dorp. ‘Als er ijs lag was ik meteen met een oude tak aan het hockeyen. Op de middelbare school mocht ik een sport kiezen: het werd ijshockey. Bij toeval kwam ik op de ijsbaan in Turnhout een klasgenoot tegen: Reuselnaar John van Dooren. Nu trekken we al jaren samen op en spelen nog steeds in hetzelfde team.’

De Belgische ijsbaan in Turnhout leerde hij kennen als een warm nest. De eigenaar, Broeckx senior, was de baan in 1976 vanuit particulier initiatief gestart, later nam zijn zoon en nu zijn kleinzoon Tom het over.

‘Wat er nu gebeurd is heel bizar,’ zegt de Hulsenaar. ‘De baan is altijd goed bezet en de kantine zit er altijd even vol. Als we dan horen dat het er niet rendeert, dan vraag ik me af waar dat in zit. Door de warme winter zal er best meer gekoeld moeten worden, maar zijn de energieprijzen ook niet lager? Bovendien is er enorm geïnvesteerd in alternatieve energie: verdient dit zich nu niet terug? Dit is vreselijk voor ons team en het ijshockey in de regio. Niet alle ijsbanen laten ijshockey toe en de banen die er zijn, zoals in Eindhoven en Tilburg, zitten mudvol en hebben wachtlijsten. Schaatsen op natuurijs komt ook nog zelden voor. Echt: iedereen van ons team stond met de tranen in de ogen toen we hoorden hoe het ervoor stond’

Intussen stromen de reacties op de facebookactie binnen. In enkele dagen tijd waren er al meer dan 5000 likes en de reacties met steunbetuigingen liegen er niet over.