Verbouwereerd door sluiten kerk

Hulsel en Lage Mierde op de knip

ED juni 2012

 Hulsel/Lage Mierde – Het sluiten van de kerkgebouwen in Hulsel en Lage Mierde is in deze dorpen bij een aantal betrokkenen behoorlijk ingeslagen. ‘Aan de functie onttrokken,’ luidde de officiële berichtgeving. De Hulselnaren kunnen er al een inschatting van maken. “Sloop op niet al te lange termijn,” klinkt het in de straten.

foto: de Hulselse Clemenskerk

De leden van het koor Music to Move die regelmatig bij kerk- en jubileumdiensten zingen, vinden het jammer als het gebouw er straks niet meer is. Ze zijn terughoudend om op naam hun reactie te geven maar bijeen voor de garage-sale tegenover de Clemenskerk laten ze horen verbaasd en verbouwereerd te zijn. ‘Er is dadelijk wel een instituut kerk maar geen parochianen die het steunen,’ voorspelt een van de koorleden.

Ook Hulselse Ineke de Hair van het gemengd koor betreurt de sluiting. “Als het gebouw niet meer gebruikt wordt en er wordt geen onderhoud gepleegd kun je de rest zo ook wel invullen. Dan wordt het straks gesloopt. Dan heb je een gat in het dorp terwijl het nu een verbindend middelpunt is. Ik verwacht ook niet dat onze leden straks in Reusel gaan zingen dus dan houdt het koor ook op.”

Als parochiaan, maar ook als buurvrouw van de kerk was ze in de veronderstelling dat de kerk van de parochianen was. “Waarom kunnen we het gebouw niet gebruiken om er zelf af en toe een dienst in te houden?” vraagt ze zich af. “We investeren op dit moment veel in leefbaarheid via Idop projecten en achter onze rug wordt het weer afgebroken. In zo’n kerk kwam toch veel samen, zo doen kinderen er hun communie en anderen trouwen er.”

In Lage Mierde hadden parochianen net weer leven geblazen in het kerkbezoek. Met het opknappen en installeren van een Mariabeeld was er aan belangstelling geen gebrek. “We zijn er net toe overgegaan om de kerk op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00-16.00 uur voor het publiek open te stellen,” zegt Jan Verdaasdonk. Hij deed een oproep binnen de KBO en vond meteen zestien leden bereid om op de openingstijden de kerk te bemannen. Ook afgelopen weekend stonden de deuren open. “De kerk van Lage Mierde is een van mooiste,” zegt Nel Verdaasdonk. “Als die weg zou gaan is dat erg jammer. Het is nu al moeilijk om de mensen te betrekken bij de kerk maar als het gebouw er niet meer is, is dat helemaal de doodsteek.”