College en ambtenaren rollen mouwen op

NL-Doet voor NAH project

 maart 2016

In Reusel-De Mierden werd de actie NL-Doet dit jaar kleurrijk vormgegeven. Het voltallige college van B&W, met in hun kielzog een tiental ambtenaren, knapten de tuin op van zorgatelier Buiten in Lage Mierde. Samen met deelnemers, mantelzorgers, vrijwilligers en het echtpaar Theo en Marte Sluiter werd de megaklus aangepakt. Iedereen deed waar hij goed in was en op het einde van de dag lag de mega-tuin er piekfijn bij.

 

 

De NL-Doetdag van het Oranjefonds is de afgelopen jaren een begrip geworden in heel Nederland. Niet in de laatste plaats doordat ook Willem Alexander en Maxima, de bedenkers van deze dag na hun huwelijk in 2002, er actief hun bijdrage aan leveren. Ook prinses Beatrix stak dit jaar weer de handen uit de mouwen en gaf zo het voorbeeld om de mensen in de zorg een handje te helpen en op weg te helpen.

Dichter bij huis hadden Theo en Marte Sluiter van zorgatelier Buiten met de deelnemers overlegd om zich dit jaar aan te melden voor actiedag NL-Doet. De prachtige tuin is een parel bij het huis aan de Buitenman, maar door de omvang is het een meesterklus om alles goed bij te houden. ‘We hebben doorgaans meer ideeën voor de tuin dan dat we er tijd voor hebben,’ licht Marte toe.

Op het gemeentehuis in Reusel was het net andersom. Daar had kartrekker en afdelingshoofd Nanny Villevoye net diverse collega’s warm gekregen om zich aan te melden voor de actiedag die elk jaar in maart plaats vindt. Toen ze op de lijst met aangemelde organisaties het zorgatelier in Lage Mierde zag was ze er snel uit. Zo kon het gebeuren dat op een zaterdagmorgen de beide wethouders de laarzen aantrokken en burgemeester Harrie Nuyten had ook nog iets bijzonders in petto.

‘Ja, nog een stukje, nog iets verder. HO!!!! Als Cees van de Ven met een van de ambtenaren de aanhanger vol met kachelhout een laatste zetje geeft, is het precisie werk. Er moet een stapel gekloofd hout naar het midden van de tuin gereden worden, omdat een van de NAH deelnemers er een project mee wil doen. ‘Het geeft een ongelofelijk goed gevoel dat we hier vandaag iets bij kunnen dragen,’ zegt de wethouder ruimtelijke Ordening. ‘Het maakt mij niets uit wat we moeten doen, ik ga ervan uit dat het allemaal heel zinvol is.’

Dat het zinvol is beaamd Marte Sluiter. ‘Het zijn allemaal klusjes waar we onze deelnemers niet voor op kunnen laten draaien. Ze kunnen wel een beetje onder begeleiding in de tuin werken, maar de hele tuin zomer-klaar maken is te veel gevraagd. Daarom zijn we hier enorm blij mee.’

Samen met haar man Theo heeft Marte een lijst gemaakt van klusjes die moeten gebeuren. Zoals het vele blad uit de perkjes halen en afvoeren. Iris Meessen heeft voor dit laatste de hulp van haar zoontje die met een mini-tractor af en aan rijdt.

De voorjaarszon laat zich op deze eerste lentedag uitbundig zien en zet de tuinwerkers in het zonnetje. Nanny houdt het overzicht over de klussen en in de verte ziet ze dat Toon Antonis, wethouder Welzijn, bijna klaar is met het zaaiklaar maken van de vlinderbloemen-cirkels. Nanny heeft de zaden al gemengd met tuinaarde en rijdt de kruiwagen naar de kalende wethouder. ‘Zo, moet dat er voor de koffie nog in?’ vraagt die.

Even later komt burgemeester Harrie Nuyten af met een enorme schaal versgebakken kruidkoek. Hij heeft zich net uitgebreid bij laten praten over het zorgatelier, waar deelnemers met NAH letsel via creatieve activiteiten een zinvolle dagbesteding hebben.

‘Deze koek is vanmorgen speciaal door mijn vrouw gebakken,’ zegt de waarnemend burgemeester. ‘Ik heb zelf iets minder groene vingers, maar ik wil zeker wel iets bijdragen aan zo’n mooie dag.

Op het moment dat alle deelnemers zich verzamelen voor de kruidkoek, de koffie en de groepsfoto, staat midden op het grote grasveld nog een eenzame zaaier. Het is Toon Antonis die dit klusje nog even af wil werken voordat zijn pauze begint. Met het zweet op het voorhoofd spoed hij zich even later naar de geurende koek.

Vlakbij het punt waar de koffie geserveerd wordt (uiteraard buiten!!) heeft Esbekenaar Jan Craninckx een bloemperkje bladvrij gemaakt. ‘Mijn vrouw heeft te maken met NAH,’ legt hij uit. ‘Daardoor draag ik dit soort initiatieven een warm hart toe. ‘We hebben zelf een wandelclub opgericht voor mensen met NAH, waar regelmatig ook deelnemers van het zorgatelier aansluiten.’

Ook het echtpaar van Hoof uit Diessen wekt vol overtuiging mee op de tuindag. ‘Onze dochter heeft na een incident bij een voetbalwedstrijd te maken gekregen met NAH,’ legt Piet van Hoof uit. ‘Ze is nu deelnemer bij dit zorgatelier en we wilden erg graag wat terug doen.’

Aan het einde van de dag wordt de kruiwagen weer op zijn kop gezet en schoffel en schop weer in het rek. Met een voldaan gevoel wordt de dag afgesloten, maar niet nadat er vanuit Vershof Laureijs uit Lage Mierde een (gratis) lunch wordt aangeboden. ‘Laat ons op deze manier maar een steentje bijdragen,’ glundert Ad Laureijs.