Vierde lustrum in het Ware Huis

Ger Stallenberg vond zijn thuis

 Oktober 2017

 Als hij zijn ogen tot spleetjes knijpt, ziet hij een virtueel landschap aan zich voorbij trekken. Met een penseel in handen begint hij zonder schets vooraf op een doek en hij stopt pas als hij het landschap ziet dat hij voor ogen had. Een magisch landschap met een typische lichtinval met veel diepte. Het twintig  jaar bestaan van galerie/atelier het Ware Huis is voor Ger Stallenberg (60) het sein om de balans op te maken. Met een expositie en een boek dat zijn vrouw over hem uitbrengt, beschouwt hij meer dan het werk dat hij zelf creëert.

,,Ik ben altijd op zoek om het ultieme schilderij te maken,” zegt hij beschouwend. ,,Maar voor mijn gevoel is dat nog nooit gelukt.” Met zijn sluike, grijzende manen met daaronder twee onderzoekende ogen, zit hij in de galerij Het Ware Huis aan de Draaiboom in Lage Mierde tussen de kunst die hem lief is. ,,Als Maastrichtenaar was ik in Tilburg terecht gekomen. Op zoek naar inspirerende ruimte kwamen we twintig jaar terug in Lage Mierde terecht, voor mij nog steeds een lotje uit de loterij. Als ik in deze omgeving rond kijk, dan zie ik dat ik mij in het mooiste stukje van Brabant bevind. Het Vloeiend met de oude boerderijtjes en de Plaatse bij de Gijsestraat. Het is dan ook geen toeval dat tijdens de jubileumexpositie een deel van het werk in een van die boerderijtjes hing.”

De kunst die nog steeds zijn handen passeert is voor een deel door hem zelf gemaakt, voor een deel is het ook de handel. Gespecialiseerd in kunst uit de periode 1890-1940 (Art Deco en Art Nouveau) weet hij een bijzondere collectie bij elkaar te brengen. Het bracht hem ook naar de PAN, een jaarlijkse beurs voor kunst, antiek en design in de RAI, waar je enkel op uitnodiging komt.

,,Kunst was en is voor mij je hart volgen. Dat heb ik altijd gedaan en doe ik nog steeds. Enkele keren per jaar sluit ik me op in een boerderijtje in Noord Frankrijk, voor mij dé uitdaging om me volledig op mijn werk te concentreren. Als ik dan na enkele weken dat werk een plaatsje geef in de galerie, dan geeft dat een voldaan gevoel. In feite gaat het in het hele leven de plek waar je bent, waar je woont. De schoonheid en de verbondenheid van en met de dingen om je heen. Allereerst je naasten want zonder mijn fantastische vrouw had ik dit nooit gekund