Gerard Groenendaal zoekt naar ultieme perfectie

Internationale vogelshow Zang en Kleur

 ED november 2013

Hooge Mierde - Vogelvereniging Zang en Kleur viert diamant vanwege het 60 jaar bestaan. Als het aan leden zoals Gerard Groenendaal (57) uit Reusel ligt moeten de mooiste dingen nog komen.

Op de internationale vogelshow van vrijdag 29 tot en met zondag 1 december in de Schakel te Hooge Mierde, staat hij ook met een inzending. “Het is altijd zoeken naar de juiste kwaliteit op ook het juiste moment. Een vogel die aan alle kwaliteitseisen voldoet maar zich ook kan presenteren. Daarvoor sta ik 365 dagen per jaar s’ morgens om zeven uur in de vogelkooi.”

In een mooie ruimte in zijn achtertuin springen zijn kleurkanaries van stokje naar stokje. “Kijk deze is de mooiste maar hij ontbreekt op de show omdat hij te zenuwachtig is,” zegt de Reuselnaar. Net terug van een show in België, kijkt hij welke kanaries mee naar de show mogen. “De afgelopen jaren is de Italiaanse standaard ook voor ons gaan gelden. Hierdoor zijn we ze nog mooier en sierlijker gaan kweken. Hielden we de vogels enkele jaren terug nog in een oud sinaasappelkistje, nu gebruiken we Italiaanse draadkooien, drinknippels en voercontainers.”

Terwijl hij uitleg geeft klinkt de rol van zijn mooiste kanaries onophoudelijk. “Ik heb er bij zitten de in Hooge Mierde wel eens in de prijzen kunnen vallen,` zegt hij. Over de hoofdprijs, een geslacht half varken, wil hij het nog niet hebben.

“Het winnen is ook niet het hoofddoel van zo’n show. We willen de vereniging aan het publiek presenteren en natuurlijk hopen we dat er ook liefhebbers komen die de smaak te pakken krijgen.”

Toch maken Groenendaal en de anderen van zijn vereniging zich wel zorgen vanwege de vergrijzing van het ledenbestand. “De jeugd spreekt het nauwelijks aan en als zich een lid van rond de veertig meldt, vinden we hem al jong.”

In zaal De Schakel zullen 600 vogels zich van hun mooiste zijde laten zien, de keuringen zijn voorafgaand aan de tentoonstelling. Zondagochtend is er een vogelbeurs waar kwekers hun kweek verkopen en op zondagmiddag is de prijsuitreiking.

Bij de vogelshow zitten de kleurkanaries, en de papegaaiachtigen naast de cultuurvogels. De diertjes worden door 42 inzenders ingebracht , een deel van hen komt uit België.

De schildersclub Hooge Mierde exposeert tijdens de show, die op vrijdagavond 29 november geopend is van 20.00 tot 22.00 uur, op zaterdag van 14.00 tot 20.00 uur en op zondag van 09.00 tot 16.00 uur.