Gewoon handwerk bij inzameling voor kankermedicijn

Gerard van Avendonk zoekt taxus. Véél taxus.

 ED juni 2013

 

Reusel – Taxol is een basisstof waar medicijnen voor een chemokuur van worden gemaakt. De stof wordt gewonnen uit een taxusstruik maar voor één kuur zijn enkele kruiwagens snoeisel van deze plant nodig. Gerard van Avendonk uit Reusel wil in de gemeenten Reusel-De Mierden, Bladel en Eersel de inzameling op gang brengen.

“Iedereen kent wel mensen in zijn omgeving die aan kanker lijden of geleden hebben. Bij mij is dat niet anders. Ik wist al geruime tijd dat er in België veel meer werk wordt gemaakt van de inzameling van snoeiafval van de taxus en het verbaasde me dat het hier amper bekend is. Ik heb contact gezocht met de organisatie die na het verzamelen voor de verdere logistiek zorgt en kwam bij Frank Kleintjens uit Waalre terecht. Hij wees me de weg en ondersteund via zijn netwerk nu het initiatief in de Kempengemeenten.”

Reuselnaar van Avendonk (61) wil zijn dagen niet achter de geraniums doorbrengen. De opleiding fotografie die hij volgt schenkt hem veel voldoening maar zijn taxus-actie geeft hem pas echt energie. “De drijfveer zit in iets betekenen voor een ander. De een rijdt zes keer Alpe D’huez op, maar dat is voor mij niet weggelegd. Op deze manier kan ik me nuttig make voor een goed doel.”

In de voorbereiding op zijn actie merkte Van Avendonk dat het ophalen in België anders wordt aangepakt dan in Nederland. “Er zijn daar vrijwilligers actief die aanbellen als ze op een erf taxusstruiken zien staan. Ze vragen dan of ze ter plekke mogen snoeien en voeren het snoeisel meteen mee af.  Zover wil ik niet gaan, ik ga ervan uit dat iedereen dat snoeien ook zelf kan doen. Het is dan wel zaak om vooraf even met de bezem over het grondoppervlak te gaan en met een zuiver laken te werken om het snoeisel op te vangen. Als er zand of stenen tussen zitten kan het niet gebruikt worden.”

 

 Gerard v Avendonk (links): hier wil ik me voor inzetten.

De Taxus baccata is een plant die zowel solitair als in hagen groeit, met name in de in Vlaanderen en Zuid Nederland.

De plant heeft donkergroene, naalden.

Bij de inzameling gaat het vooral om eenjarige twijgjes.

Het snoeisel moet droog zijn en niet vermengd met tuinafval en moet binnen enkele dagen verwerkt worden.

De taxus kan het beste gesnoeid worden van half juni tot begin september. Door het koude voorjaar is het aanvangstijdstip zo’n twee weken opgeschoven.

Aanbieden van snoeisel kan via de website www.taxussnoeisel.nl

Na aanmelden wordt contact met de aanbieder opgenomen voor een afspraak om het snoeisel op te ophalen.

Taxol is de grondstof voor de behandeling van met name borst- en eierstokkanker.

Bewoners van de gemeenten Reusel-Bladel-Eersel kunnen zich aanmelden. Belangstellenden buiten deze gemeenten kunnen zich ook melden maar ophalen kan vanwege de logistiek niet gegarandeerd worden.

Het ophalen stopt op 7 september.